AMFI Mo i Rana har den senere tiden bedt folk om å stemme fram årets vinne av Amfelia og Oskar-prisen i Rana. Fire ulike barne- og ungdomsaktiviteter var nominert som finalister til prisen. Finalistene var Gruben barnekor, BARK Rana (Barnas Røde Kors). Rana Karateklubb og Ytteren Fritidsklubb.

Det ble fritidsaktiviteten BARK, som fikk flest stemmer og som stakk av med pengepremien på 5.000 kroner.

Betyr mye

Leder Ole-Kristian Kaspersen i Rana Røde Kors, som er moderorganisasjonen til BARK, synes det er svært hyggelig at de fikk denne hederen.

– Prispengene kommer godt med. De vil bli benyttet på å lage aktivitet og tilbud til deltakerne, sier han.

Kaspersen forteller at dette er en ung og fersk aktivitet. Rana Røde Kors dro i gang dette opplegget høsten 2021.

Gratis for alle

En viktig grunntanke med opplegget BARK er at det ikke skal være lommeboka, som hindrer familier til å sende sine barn til denne aktiviteten.

– Vi har lagt oss på ei linje at dette er gratis for alle. Vi mener det er viktig det finnes slike gratis tilbud til barn- og unge, sier Kaspersen.

Han forteller det ikke er alle barn som finner sin plass innen fotballens rekker.

– Vi ønsker å være et alternativ, sier Kaspersen.

Førstehjelp og friluftsliv

Under den første sesongen til BARK i Rana deltok 46 barn. Nå er det sommerferie, men det er oppstart igjen etter skolestart.

– BARK har kommet for å bli her i Rana. Vi jobber også med å lage et for dem i alderen 13 til 17 år, som kalles Røff. Vi får da dekket opp hele aldersspennet fram til det er mulig å bli medlem i Rana Røde Kors Hjelpekorps, sier Kaspersen.

Han forteller at det meste av tilbudet for barn i BARK handler om friluftsliv og førstehjelp. De er opptatt av å gi barn og unge gode opplevelser ute. I løpet av vinteren har det vært skiturer, hundeslededag og akedager. Så har det vært dager med fokus på enkel førstehjelp inne på lokalene til Røde Kors på Gruben.

– Unger kan gjøre mye med livreddende førstehjelp. Det kan være nok å få lagt en person i stabilt sideleie og sørge for frie luftveier, sier Kaspersen.