Nettavisen: Har du lurt på hva som får folk flest til å gå mann av huse for å handle i Sverige? Her er fasiten.

I Norges grensefylker er det 1,5 millioner nordmenn over 18 år som grensehandler. I snitt tar de med seg en handlekurv til 1600 kroner per tur.

I en undersøkelse gjennomført av Opinion på bestilling av Swedish Match Norge, forteller nordmenn hvilke varer som får dem til reise til Sverige for å legge igjen totalt 15 milliarder kroner årlig.

Snus, sprit og øl er viktigst

I undersøkelsen er det en indeks for hvilke varer som motiverer mest til å sette seg i bilen på vei til svenskegrensa. Det er tydelig snus, sprit, øl og tobakk som utgjør størst motivasjonsfaktor for harryhandlende nordmenn.

Det er på tross av at langt fra alle kjøper disse varene. Undersøkelsen viser imidlertid at norske forbrukere har mest å spare på de minst helsefremmende produktene.

I undersøkelsen er varene rangert etter viktighet.

VareIndeks
Snus73
Vin/sprit73
Øl71
Tobakk70
Brus70
Kjøtt68
Pålegg66
Sjokolade57

Snusglade nordmenn

Nordmenn i undersøkelsen oppgir naturlig nok at pris er spesielt viktig for dem. Når vi ser på det mest motiverende produktet som er snus, har prisforskjellene mellom Norge og Sverige tatt fart de senere årene. 2001 var 28 kroner på en boks General porsjon. I 2018 var prisforskjellen hele 51 kroner pr boks. Det gir en besparelse på ti bokser på over 500 kroner i snitt. For mange harryhandlere utgjør det forskjell nok til at det lønner seg å ta turen over grensa.

Nettavisen spurte den største snusprodusenten om hvorfor snus utpeker seg som den viktigste varen.

Snus-generalen Geir Hammer mener det er avgiftsnivået og forbudet mot nikotinfri snus, som er utslagsgivende for deres kunder.

— Hvorfor er snus spesielt attraktivt for norske harryhandlere?

— Den viktigste grunnen til å handle i Sverige er prisen på «prisen». Det er prisforskjellen mellom Norge og Sverige som får norske snusere til å sette seg i bilen. I tillegg til at man i Sverige får kjøpt «snus» uten tobakk, som ikke er lovlig i Norge, sier snus-generalen til Nettavisen.

— Hvorfor har prisforskjellen på en boks snus omtrent doblet seg siden 2001?

— Det enkle svaret er avgifter. De norske avgiftene er ca 2,5 ganger høyere enn de svenske og forskjellene øker. Swedish Match har samme fortjeneste på klassikeren General løs i Norge som i Sverige, men det er stor forskjell i utsalgspris, sier han.

95 prosent av østfoldinger handler i Sverige

Undersøkelsen intervjuet personer over 18 år som bodde i Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark og Trøndelag. Totalt oppgir 82 prosent at de handler i Sverige.

Kjøpmennene på andre siden av grensen kan gni seg i hendene. Nordmenn legger i snitt igjen 1600 kroner per handletur, og reiser fem ganger i året. Det betyr at en vanlig harryhandler legger igjen 8.000 kroner årlig. Det gir penger i kassa for de store svenske selskapene som Maximat og Systembolaget.

Nylig avdekket en kartlegging det svenske byrået SSCD hadde gjort at Strömstad sentrum, et kjent handlested for nordmenn like over grensen, er området som omsetter mest i Sverige per kvadratmeter. Det knuser til og med de aller største kjøpesentrene hos söta bror.

Menn kjøper øl og kjøtt, kvinner: ost og vin

78 prosent av menn som harryhandler kjøper kjøtt på turen, og 59 prosent kjøper øl. Kvinner er ikke like hypp på øl, men foretrekker vin og ost. 54 prosent av dem tar med vin eller sprit, og hele 77 prosent av kvinner kjøper pålegg eller ost.

Det er imidlertid lite aldersforskjell å spore, og unge mennesker er om noe enda mer ivrig på grensehandel enn de eldre. Hele 85 prosent av personer i alder 18-39 handler i Sverige.

Super-harryhandlere

Det finnes en gruppe som skiller seg spesielt ut i undersøkelsen. Det er superhandlerne. I tallene er det 10 % av dem som handler i Sverige som gjør det oftere enn 12 ganger pr år. I Østfold er det hele 18 % som gjennomfører 12 eller flere turer. I de fem grensefylkene er det totalt 150.000 personer super-harryhandlere.

Ikke alle har grunn til å juble

Selv om snusbransjen kan håve inn milliardomsetning uansett om nikotinavhengige nordmenn legger igjen pengene i Norge eller i Sverige, er det ikke like mye jubel å spore hos handelsnæringen. Direktør Harald Andersen i Virke Handel sier til Nettavisen at han frykter tapte arbeidsplasser.

— Vi frykter at veksten i grensehandelen vil bare fortsette. Avgiftsforskjellene er så store. Vi vet at dette koster Norge dyrt både i arbeidsplasser, grossistvirksomhet, næringsmiddelbransjen og ikke minst statskassen på grunn av bortfall av skatte- og avgiftsinntekter, sa han til Nettavisen.