– Vi ønsker å bidra til god formål lokalt, og sykehuset er absolutt et godt formål å bidra til, sier leder i Åga sanitetsforening, Rita Kristiansen.

– Da jeg fikk høre om behovene på sykehuset, ba jeg dem sende inn en søknad. Jeg tok det også opp med styret, og der var det bare velvilje. Disse gavene er vi enstemmige om, supplerer kasserer Gretha Stien.

– Alltid manko på puter

Det er ikke minst assistentene på senge- og tøysentralen Rita Henriksen og Anja Johansen glade for. Hodeputer er forbruksvare på sykehuset. De må tåle en god del vask og rens mellom hver pasient, og det gjøres av aktører utenfor helseforetaket.

– Vi må ha institusjonsputer som tåler litt juling, og i perioder har vi lite å gå på. Å få 96 nye hodeputer til glede for pasientene, oppleves som å komme til himmelrike. Vi har ikke ei ekstra, sier Anja Johansen.

– Det er alltid manko på puter. Vi er veldig takknemlige og glade for gaven. Det er stort for oss, supplerer kollega Rita Henriksen.

I løpet av ett år vasker og ordner de to assistentene cirka 7.500 senger. Mandager er travlest, og da gjør de som regel unna 65 senger.

– Nye farger og stellebrett til

Tar vi heisen opp et par etasjer kommer vi til føde-, barsel og gynekologiavdelinga. Her har alle fem rommene som brukes til barselpasienter fått ny maling i fine farger, stellebrett på rommet og knagger til å henge tøy på.

Det er 30.000 kroner fra Åga sanitetsforening som har bidratt til det.

– Det er blitt en helt annen ro på avdelinga nå som barselsdamene slipper å stå opp og gå ut for å stelle babyene. Nå kan de gjøre det på rommet, forteller jordmor Mette Lise Adolfsen og fortsetter:

– Vi søkte om 20.000 kroner og fikk 30.000 kroner. Vi er veldig fornøyde.

– Vi vet jo at ting koster. Det er formål som dette vi gjerne vil bidra til. Det kommer hele Helgeland i tillegg til innbyggerne i Rana kommune til gode når vi gir til sykehuset, sier leder i Åga sanitetsforening Rita Kristiansen.

Les også

Sanitetskvinnene har holdt koken i 125 år: – Jeg så for meg eldre damer som limte fjær på en kvist, men tok feil