Omgivelsene på Grønsvik Kystfort kunne vel ikke passet bedre til den krigsinspirerte utstillingen som er laget av kunstnerne Vemund Thoe og Lill Maria Hansen.

Torsdag 13. september er det vernissasje på utstillingen som blir hengende en stund framover.

– «Helgeland» er en maleriutstilling med motiver inspirert av 2. verdenskrig, i hovedsak Wehrmacht, lokale landskap og abstrakte malerier i samme stil.

Kunstnerne har tidligere stilt ut sammen i Bodø Kunstforening.

Lill Maria Hansen er fra Helgeland, men er bosatt i Madrid hvor hun studerer kunst ved Universidad Castilla-La Mancha. Hun har også studert arkitektur ved Universidad Europea de Madrid (2015) før hun bestemte seg for å fortsette med kunstutdannelse i Cuenca. Hennes fokus er performance-kunst, maleri, videokunst og fotografi.

Vemund Thoe er fra Lofoten, og har sin utdannelse fra kunstakademiene i Trondheim og Oslo, og henholdsvis Master fra Central St. Martins College of Art and Design, London (2006) og PhD-studier fra Goldsmiths College i London (2007).

Grønsvik kystfort ble bygd av sovjetrussiske krigsfanger i perioden 1942 til 1945, som en del av Atlanterhavsvollen. Denne skulle beskytte kontinentet og Norge mot britiske, og etterhvert amerikanske angrep. Mange av fangene døde under arbeidet på kystfortet.