Gå til sidens hovedinnhold

Gry fotograferte ektemannen Arne fra Mo helt frem til døden. Nå skal bildene stilles ut

Artikkelen er over 2 år gammel

I romjula omtalte Rana Blad Gry Kristiansdatter Lilleng som fotograferte ektemannen Arne, opprinnelig fra Mo i Rana, fra han fikk diagnosen ALS i juni 2016 og til han døde 19 måneder senere.

Til henne sa han: - Jeg vil at du fotograferer dette sykdomsforløpet mitt, hele veien til etter at jeg er død. Jeg vil at du lager en utstilling.

- Min mann og jeg forsonet oss med en gang med hans skjebne, som skulle bety slutten på et dypt og varmt kjærlighetsforhold gjennom nesten 11 års ekteskap. Det var en stor tillitserklæring at min mann ønsket at jeg skulle følge han inn i døden med kameraet, sier Gry Kristiansdatter Lilleng i en pressemelding.

Les også

Opprinnelig ranværing kom med klar beskjed til kona: – Jeg vil at du skal fotografere dette, Gry. Hele veien. Helt til etter at jeg er død

Gry hadde hovedansvaret for Arnes pleie- og omsorgsbehov gjennom hele sykdomsforløpet. Arne valgte selv å avslutte sin livsforlengende respiratorbehandling. Han ønsket å dø hjemme med kona ved sin side. 5. februar 2018 døde han. Rundt to timer etter hans død, la Gry bort kameraet.

 

Nå har bildene Gry tok blitt en utstilling, "Siste Etappe".

Utstillingen, som er produsert av fotografmester Arnfinn Johnsen, består av en serie sorthvitt bilder med harde kontraster. De viser hverdagslivet, samt situasjoner som åpenbart er ubehagelige.

 

- Mitt mål med prosjektet er å berøre noe i enkeltmennesket. Ved å la seg berøre av et liv som gradvis dør, åpnes det opp for eksistensielle spørsmål, sier Kristiansdatter Lilleng.

Utstillingen vises på Fotografiens Hus i Oslo fra 9. mai til 2. juni.

Kommentarer til denne saken