Haaland Cup-arrangørene har latt seg fascinere av Rana Gatelag, ja, så mye at de går i bresjen for å gi laget en egen gatelagscup.

– Vi måtte finne på noe. Vi liker å arrangere og vi liker gatelaget. Det er kjempeviktig at spillerne der gir psykisk helse og rus et ansikt, sier Halaand Cup-general Jørgen Svarthoel.

Ideen til det som nå blir hetende Haaland Gatelag Cup ble født under den årlige Haaland Cup i november.

– Der var gatelaget invitert og etter en av kampene tok jeg en prat med den flotte gjengen. Vi ble enige om å finne på noe sammen, sier Svarthoel.

Blir virkelighet

Og lørdag 11. februar blir det virkelighet. Da møtes fire lag til cup i Stålhallen - Rana Gatelag, Mosjøen Gatelag, Politiet i Rana og Haaland Cups bedriftslag. Politiet vant Haaland Cup i 1996, mens Haaland tok pokalen to år før. Det er mange av cupveteranene fra den tida som nå pusser støvet av fotballskoene.

– Dette blir ei historisk turnering. Det er etter det vi forstår første gang det arrangeres en slik cup på Helgeland, sier Freddy Wiik, som spiller på gatelaget.

Han er både takknemlig og glad for at noen bryr seg om laget, og at de nå får spille ei turnering på hjemmebane. Det er bare vel et år siden laget ble stiftet og så langt har de bare spilt ei turnering - i Trondheim sist sommer.

– Det er klart det kuleste fotballaget i byen. Ikke minst er det tøft at dere fronter saken, repliserer Svarthoel.

Og selv føler Wiik at de er tatt veldig godt i mot på alle hold.

– Opprettelsen av gatelaget hjelper mange veldig mye. Det er lett å tenke på at det er rusavhengige og folk som har falt utenfor av andre grunner, men vi er stolt av det vi har fått til. Folk stopper oss ofte i gata og prater om hvor positivt tiltaket er. Det er veldig artig, sier Wiik.

– Og det er viktig å få fram. Alle på laget vokser med å komme i aktivitet. Det er spillere som gått videre og tatt steget ut i arbeidslivet igjen, påpeker Elisabeth Moe Fagermo, initiativtaker til gatelaget.

50 prosent damer

Rana Gatelag er også unikt sammenlignet med andre slike lag i Norge.

– Vi er det eneste laget som har så mye som 50 prosent damer. Vi har til og med ei dame på laget som er over 50, og som aldri hadde sparket en ball før hun begynte med oss, framholder Wiik.

Svarthoel og Haaland Cup har et håp om at gatelagscupen blir en årlig foreteelse, men de kan ikke love at de kommer til å arrangere cupen på fast basis.

– I alle fall ikke i mer enn 30 år, som med Haaland Cup, gliser han.

Innledningvis skal de fire lagene spille mot hverandre der en kamp varer i 15 minuter. Til slutt blir det en gubbefinale og en gatelagsfinale. Det hele avsluttes med bespisning og premieutdeling.

Haaland Cup tar på seg alle kostnadene.

– Det blir tungt, jeg må først se om jeg finner fotballskoene. Men jeg blir langt fra eldst på laget. Vi har en som er passert 70 år, humrer Jørgen Svarthoel, som selv var på vinnerlaget i 1994 og som selv skal i ilden den 11. februar.

Han håper mange tar turen til Stålhallen denne lørdagen. Det blir både kaffeservering og sambafotball, som han sier.