Sola varmer og mange er klare for hagearbeid - her er de gode rådene

Regnet er til god hjelp når både fasaden og terrassen skal vaskes.

Regnet er til god hjelp når både fasaden og terrassen skal vaskes. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Her er rådene du trenger for å vite når du kan starte utendørsarbeidet.

DEL

Solen varmer godt flere steder i landet, og kanskje verker det i kroppen etter å komme i gang med utendørsarbeidet. Men mange steder er det foreløpig uaktuelt å drive med vedlikehold ute. Vi gir deg likevel noen  gode råd for når det er fornuftig å starte med utendørssysler.

Terrassevask, fasadevask, beising/oljing av plattingen og utvendig malearbeid. Mange ønsker å starte med utendørsarbeidet så fort som mulig. Men selv om det er varmt og godt i flere deler av landet, og det da kan være fristende å sette i gang, er det visse ting du likevel bør vente litt med, melder ifi.no.

Fortsatt kjølig

Fasade- og terrassevasken er en viktig del av det årlige vedlikeholdet. Men selv om gradestokken i noen deler av landet nå viser mange plussgrader midt på dagen, er det fortsatt kjølig om nettene. Den generelle anbefalingen er å vente til det er fem grader eller mer gjennom døgnet, før du går i gang med jobben.

Det viktigste er at det ikke er nattefrost. Vent også gjerne til en regnværsdag. Regnet er nemlig til god hjelp når du skal vaske treverk.

Har du planer om å vaske både fasaden og terrassen, er det lurt å ta fasaden først. Da unngår du at skitt fra fasaden spyles ned på den nyvaskede terrassen.

De fleste steder bør du holde litt igjen med beisingen eller oljingen av terrassen. Vent til det har vært en god del skikkelig gode solskinnsdager. Det er viktig at treverket er tilstrekkelig tørt når du skal olje eller beise.

Tørt treverk

Trenger fasaden et nytt strøk maling i år? Det viktigste når du maler fasaden er også at treverket er tørt nok. Og da er det lurt å vente til solen har fått varmet det litt.

Det ideelle maleværet er mellom 15-20 grader og overskyet, med en relativ luftfuktighet ute på rundt 65 prosent.

Det går for så vidt fint an å male både når det er varmere og kjøligere, men vanntynnede produkter bør ikke brukes når det er under fem grader ute. Og pass på at det ikke er nattefrost eller høy fuktighet om natten, da det kan gi duggskjolder.

Det anbefales å vente litt med å starte med malearbeidet, så du er helt sikker på at fukt og temperatur holder seg stabil gjennom hele døgnet også etter at jobben er gjort. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken