Gå til sidens hovedinnhold

Håkon holdt konsert etter å ha besteget Kilimanjaro, 5.895 meter over havet

Artikkelen er over 2 år gammel

Håkon William Skog Erlandsen – Jazzathlete, besteg nettopp Kilimanjaro.

I slutten av november sto musikeren på taket av Afrika og spilte en låt han komponerte på tur opp det afrikanske fjellet. Med sin saksofon spilte han om lag 20 minutter på toppen, og presenterte musikk fra Sør-Amerika, Nord-Amerika, Norge og Afrika. I tillegg til noen enkle julelåter.

Musikeren driver nå et prosjekt hvor han bestiger det høyeste fjellet på hvert av de syv kontinentene i verden, står det i en pressemelding.

I løpet av 2018 har han foretatt tre bestigninger, hvor han blant annet satte rekord for verdens høyeste konsert, Aconcagua 6962 m.o.h., og verdens kaldeste konsert, -42c på Denali i Alaska.

På tur opp hvert fjell komponerer han musikk, inspirert av kontinentet, landet, menneskene og naturen han reiser gjennom og støter på.

Dette prosjektet skal kulminere i en internasjonal forestilling med symfoniorkester i vakkert samspill med video og fortellerstemme, står det i pressemeldingen.

På veien opp fikk han og teamet, med ytterlige tre norske unge eventyrere, problemer med høydesyke og dårlig vær.

Mange tror at Kilimanjaro er et lett fjell med sine 5895 høydemeter, men det er ikke Erlandsen enig i.

– Jeg tror folk møter veggen og utfordringer på Kilimanjaro nettopp på grunn av at det virker enkelt, folk undervurderer vær og høyde, og ignorerer enkle symptomer som utvikler seg til alvorlig sykdom, sier Erlandsen i pressemeldingen.

På veien opp måtte en av gruppen, som pushet grensene litt for langt, gi seg og de to andre valgte å snu 100 høydemeter under toppen. Det sier litt om hvor hardt det var.

Men Erlandsen kom seg opp, og fikk framført konsert på toppen, som da også er grunnen til at han søkte Afrikas tak.

Til neste år skal Erlandsen klatre fire fjelltopper, i henholdsvis Europa, Oceania og Antarktis, i tillegg til verdens høyeste fjell Mount Everest.

– Det kommer til å bli spennende, jeg ser fram til utfordringene i Nepal, og ikke minst å slå min egen rekord med verdens høyeste konsert, sier han.

Han vil da også ha gjennomført Seven Summits på 18 måneder, som vil være ny norsk rekord.

– Mange lurer på hvorfor jeg gjør dette og setter meg i denne risikofylte situasjonen bare for å spille litt musikk.

For meg handler det om å formidle hva som skjer i hodet til noen i disse ekstreme omgivelsene, via musikk. Få har mulighet til å oppleve disse plassene, og da er det min ære å kunne være med å gi folk innsikt ved å formidle det fine og ekstreme verden kan by på, sier han

Musikeren har sin bakgrunn i ekstrem triatlon, og når han tillegg er fra Nord-Norge, er han godt rustet til å kunne takle dette røffe klimaet Sammen med Yamaha har han også utviklet en saksofon som er tilpasset ekstreme høyder.

– Vi har laget en saksofon som er lettere i vekt, og enklere å spille på. Jeg tror jeg trenger all den hjelpen jeg kan få for å holde konsert på Everest.

Det eneste som mangler er en doktor som kan lage et oksygen system hvor jeg puster via nesen og ikke munnen, så er jeg klar, sier Erlandsen i pressemeldingen

Kommentarer til denne saken