iFinnmark: Etter at fetteren til Tom Erling Henriksen via Facebook oppfordret folk til å melde seg som blodgivere og beinmargsdonorer, som en siste sjanse for å redde 35-åringens liv, startet en bevegelse som blodbanken i Hammerfest aldri har opplevd maken til.  

På to døgn har blodbanken mottatt 80 nye henvendelser fra potensielle blodgivere, noe som er mer enn i løpet av et helt år.

– Det er helt fantastisk. Vi har måttet sette inn en ekstra bioingeniør som bare jobber med dette. Vi har også tatt i bruk ekstra utstyr, og har mobilisert alt vi kan for å møte den enorme pågangen, sier leder av Finnmarkssykehusets blodbank i Hammerfest overbioingeniør Gunn Birgit Fyhn-Pedersen.

Takknemlig 

Fra sykesenga inne på isolatet i Tromsø, er Tom Erling glad og takknemlig over den enorme responsen.

– Jeg har nesten ikke ord. At vi er så heldige å ha så mange venner som igjen har mobilisert sine venner, og videre at folk bare melder seg. Det er helt utrolig. Jeg har felt mange tårer nettopp over hvor overveldende det er.

Tom Erling Henriksen er fra Lakselv. Han bor i Alta sammen med kona Hanne Bæhr Henriksen (35) og deres to små sønner Isac på seks år og Emil på fire. Til daglig jobber han som helse- og omsorgssjef i Kvalsund.

I dag kjemper han sitt livs kamp fra si sykeseng på avdelingen for blod- og hormonsykdommer ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Fotballskade

Den 4. april ble han sendt hit, direkte fra sykehuset i Hammerfest, hvor han dagen før hadde time for å sjekke et overtråkk etter en fotballkamp like før påske. Smertene i foten hadde ikke villet gi seg.

I leggen til Tom Erling fant legene tre blodpropper. Legene fant også årsaken til proppene: Tom Erling hadde kreft. Akutt myelogen leukemi. Blodet var fullt av kreftceller. Han måtte direkte til Tromsø og behandlingen måtte starte så snart som mulig.

– Tom ringte til meg fra sykehuset og forklarte at dette var veldig alvorlig, sier kona Hanne Bæhr Henriksen (35) på telefon fra Alta.

Hun satte seg i bilen og kjørte rett til sykehuset.

Overlevelsesmodus

– Når man får en sånn beskjed, så hører man først bare ordene. Du hører ordene og forholder deg til dem, sånn praktisk. Legene var veldig ærlige, og vi hørte alt de sa. Men om vi tok det innover oss? Kanskje gradvis. I første omgang går du inn i en overlevelsesmodus.

I Hammerfest ordnet personalet et eget rom til ekteparet, hvor de kunne få være alene.

– Plutselig fant vi oss midt i ei livskrise. Det at vi fikk sove sammen, bare vi. At vi da kunne få være så tett sammen alene, og snakke om de viktige tingene, det var veldig bra.

Skal klare

I Tromsø ble det straks satt i gang intensiv behandling.

Etter to runder med cellegift og et immunforsvar helt nede i null, overrasker Tom Erling legene med å stadig være i fin form.

– Jeg tåler cellegiften kanskje litt for godt. Det viser seg at den ikke helt tar knekken på de cellene den egentlig skal. Men uansett så er jeg i god form uten at legene skjønner helt hvorfor.

Han tar en dag av gangen og er glad for hver dag han føler seg bra. Men det han og alle venter på, er beskjeden om at det er funnet en beinmargsdonor som matcher.

Ingen full match

– Legene har søkt opp mot registre over hele den vestlige verden, blant flere millioner beinmargsdonorer, uten at de har funnet en eneste 10 av 10 match. Det må nemlig en fullstendig match til, for at de med størst sikkerhet kan transplantere. Det viser bare for et enormt behov det er for donorer. Dette handler ikke bare om oss, men om svært mange, også barn, som trenger en donor som matcher. 

Legene har funnet én donor som matcher Tom Erling 9 av 10.

– Om de ikke finner en med full klaff, så kan de bruke en 9 av 10- donor. Men denne gir en langt større risiko for komplikasjoner i etterkant. En slik match betyr nemlig at det er stor forskjell på donorens immunsystem og mitt. Det nye kan begynne å angripe mine indre organer. Så det beste er absolutt en full match, sier Tom Erling.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Tok helt av

Hos blodbanken i Hammerfest fortsetter donorene å strømme på.

– Vi merket først at det kom merkbart flere registreringer på nett, tirsdag den 24. De aller fleste var fra Lakselv. Og da det nærmest eksploderte utover onsdagen den 25., skjønte jeg at dette måtte være noe helt spesielt. Da kom det også mange registreringer fra Kavlsund og Hammerfest, og ellers rundt fra hele vestfylket, sier overbioingeniør Gunn Birgit Fyhn-Pedersen.

De siste dagene har hun og en ekstra bioingeniør sittet pal i telefon, for å ringe opp de nye registreringene.

Sterke følelser

– Vi ser av registreringene at dette dreier seg om et sterkt følelsesmessig engasjement. Med et sterkt ønske om å få være med å hjelpe så raskt som mulig, har flere blingset både med telefonnummer og fødselsdatoer. En hadde bare skrevet inn seks tall i telefonnummeret, mens en annen hadde skrevet sin fødselsdato og mannens personnummer. Det er slike ting. Så nå har vi litt strev med å nøste opp og finne fram. Derfor oppfordrer vi: Pust med magen før du registrerer deg. Men registrer deg, for behovet er enormt, sier Fyhn-Pedersen.  

Hun oppfordrer også folk til å gå inn på blodbankens egen hjemmeside på Facebook, dersom du har spørsmål.

– Her kan vi svare direkte på det folk måtte lure på. Det kan være greit å slippe kjøreturen fra Alta eller Lakselv, dersom det viser seg at du likevel ikke kan være blodgiver. Ta også en ekstra kikk i spam-posten i e-postkassa. Kanskje ligger det en mail fra blodbanken der.

Må være blodgiver

For å registrere seg som beinmargsdonor, må du først være godkjent som blodgiver. Om det er første gang du registrerer seg som blodgiver, må du være mellom 18 og 40 år for også å kunne bli beinmargsdonor. Aldersgrensen oppad for dem som allerede er blodgivere, er 55 år. 

Du kan registrere deg hos giblod.no