[iFinnmark] De siste dagene har brannfolk frest rundt i hele Hammerfest for å måke trapper og oppganger til innbyggere som har ringt 110 etter hjelp.

– Vi har opplevd det før, at folk kontakter brannvesenet om måking. Men i år har antallet henvendelser nådd helt nye høyder. Jeg vet ikke om det er en større forventning der ute om at det offentlige skal ordne opp? Men dette går altså ikke lenger, sier brannsjefen.

– Tenk dere om

Nå ber han folk tenke seg om både en og to ganger, før de ringer brannvesenet om hjelp til måking.

– Vi vil gjerne være en ja-etat, og vi hjelper selvfølgelig der det trengs. Dersom enslige gamle eller syke personer er innesnødd og i nød, skal vi selvfølgelig hjelpe. Men det er mange av dem som enten ringer nødnummeret 110, eller direkte til brannvakta, som fint er i stand til å ordne opp selv. Enten ved å krype ut et vindu for å måke, ved å få familie eller naboer til å hjelpe, eller ved for eksempel å kontakte private selskap som har annonsert at de driver med slike tjenester som måking. Du kan si at vi oppfatter mange av telefonene som unødvendige.

– Hvem er det som ringer?

– Det er egentlig alt fra privatpersoner og pårørende, til folk i kommunale virksomheter som skal gjøre tjenester hjemme hos folk.

Frykter svekket beredskap 

Det som gjør brannsjefen særlig bekymret, er at all denne snømåkingen skal svekke påskeberedskapen.

– Om det skulle gå et skred, vet vi at det er snakk om veldig mange kubikk med snø som må måkes vekk på kort tid. Da vil vi helst ikke ha slitt ut mannskapene på forhånd. I denne tiden trenger vi å ha fullt fokus på påskeberedskapen. Om henvendelser om måking fortsetter i samme omfang, vil vi måtte si nei til å utføre slike tjenester, og da vil det igjen gå ut over de stakkars menneskene som faktisk trenger denne hjelpen, sier Myrseth.

Nå som mange reiser på hyttene sine og det meste av etater og virksomheter reduserer driften til et minimum, frykter han at for kommunens eldre og syke som blir værende igjen i byen.

Bildeserie

SE BILDENE: Dette skal ranværingene i påsken

 

– Hjelp naboen

– Det er ikke meningen å være negativ eller belærende. Men jeg vil på det sterkeste be folk om å tenke nøye gjennom hvordan de som blir igjen i byen, særlig syke og eldre, skal klare seg. Også dersom snøen fortsetter å lave ned. Her må alle være med på å skape ideelle forhold for disse. Tenkt på familien din, tenk på naboen din. Her kan vi alle hjelpe hverandre, sier Arne Myrseth.