Gå til sidens hovedinnhold

Har lest bøker på en helt ny måte og nå er ikke nynorsk vanskelig lenger

Elever ved Onøy/Lurøy oppvekstsenter har vært med å avgjøre hvem som vinner bokslukerprisen.

Vinneren av Bokslukerprisen 2021 blir offentliggjort på verdens bokdag fredag 23. april. Elever fra 15 skoler i landet har vært i juryen, blant dem 5. til 7. klasse ved Onøy/Lurøy oppvekstsenter som eneste representanter fra Nordland.

Bokslukerprisen er en nasjonal leselystpris for elever på mellomtrinnet i regi av Foreningen! les. Prisen har til hensikt å fremme lesing og leselyst, og løfte fram gode norske bøker for aldersgruppen 0–12 år. Bokslukerprisen er støttet av Kulturrådet og Utdanningsdirektoratet.

– Vi syns det har vært kjempegøy å være med på Bokslukerprisen 2021. Vi har lest bøker på en litt annen måte, mer grundig, og ikke minst har vi lest sammen. Det har skapt fellesskap i klassen og bøkene har vært noe det er lov å ha meninger om, ulike meninger, som alle er like viktige og like riktige. Vi har øvd på å begrunne meningene våre og samtidig funnet ut hvordan vi kunne bli enige om en felles uttalelse, sier lærer Trine Sandvær.

Hun synes det har vært supert at de fem finalistene har vært så forskjellige, med ulik lengde, ulike tema, ulike sjangre, bokmål og nynorsk.

– Vi har fått bruk for ulike læringsstrategier som stikkord, sammendrag, tegning, tankekart og lesesirkel og vi har øvd på å kjenne igjen en del språklige virkemidler som forfattere bruker. Det å lese nynorsk er ikke så vanskelig lengre, vi har lest sammen og vi har hatt det gøy, sier Sandvær.

Hun sier at de vil anbefale andre skoleklasser å melde seg på Bokslukerprisen.

Superfinalistene er:

  • Kodeord Overlord av Tor Arve Røssland, Vigmostad og Bjørke 2019.
  • Som ein bror. Historia om sjimpansen Julius av Alfred Fidjestøl, Samlaget 2019.
  • Magnus Carlsen og sjakkmorderen av Aleksander Kirkwood Brown og John S. Jamtli (ill.).
  • Cappelen Damm 2020 Blå flaggermus av Harald Nortun, Samlaget 2019.
  • Harpa av A. Audhild Solberg, Aschehoug 2019.

Kommentarer til denne saken