Siden 2018 har Rana Blad produsert Historiske Bilder, noe som har blitt veldig populært blant leserne. Etter en liten pause i publiseringen av bildeseriene merkes det at de er savnet.

Derfor er sjefredaktør Marit Ulriksen glad for igjen å kunne presentere enda mer lokalhistorie på ranablad.no.

– Våre historiske bildeserier er populære, det ser vi tydelig på lesertallene, sier Ulriksen som også er glad for å kunne gi Rana Blad sine lesere enda mer spennende digitalt innhold.

– Vi vet at vi treffer godt med både historiske bildeserier og med lokalhistoriske saker. Dette er noe leserne våre virkelig vil ha og setter pris på. Derfor legger vi også litt ressurser inn i dette, sier Ulriksen og sikter til at to tidligere pressefolk er i full sving med å lage spennende lokalhistorisk stoff i form av stillbilder og levende bilder.

Tidligere Rana Blad-journalist, Harald Mathiassen (64) og tidligere TV Helgeland-reporter John Brattli (84) jobber med å levere lokalhistorie på moderne flater og i høyere kvalitet enn før.

– Vi gleder oss virkelig til å vise fram det de to nå lager. Her er det bare å logge seg på ranablad.no, sier Ulriksen.

Motiverte

De to pensjonistene er begge svært motiverte for å arbeide med lokalhistorie og ser på arbeidet som viktig.

– Lokalhistorie har noe med identitet å gjøre. Uansett om du er tilflyttet eller ikke, vil historien bli en del av livet ditt. Det ser jeg selv, som selv flyttet til Mo i Rana for snart 40 år siden, sier Mathiassen som jobber hardt for å finne de beste historiske bildene til leserne.

John Brattli skal jobbe med å få de gamle klippene fra TV Helgeland overført til moderne flater. Han ser på arbeidet som givende.

– Dette er en hobby jeg trives med og det handler for meg om livskvalitet og er veldig interessant, sier 84-åringen.

Både Mathiassen og Brattli ser positivt på at lokalhistorien blir lettere tilgjengelig.

– Det er bra med all fokus på lokalhistorie, hvem enn som gjør det. Men jeg syns det er bra at Rana Blad kan bidra med å få opp interessen for lokalhistorie, sier Mathiassen.

Hva kan leserne forvente?

Å undersøke lokalhistoriens dybder gjennom stillbilder og levende bilder er et stort arbeid, og er noe Brattli og Mathiassen opplever som nostalgisk.

– Det er fornøyelig å gjenoppleve disse gamle minnene, sier Mathiassen og fortsetter:

– Leserne vil finne materiale som går tilbake til midt på 80-tallet og er fra den tiden Rana Blad hadde et systematisert bildearkiv, som går helt fram til 2008. Jeg tror dette vil inneholde litt av hvert som folk sikkert vil nikke gjenkjennende til.

Mathiassen sier bildeseriene han jobber med, kan være av interesse for unge til godt voksne og eldre.

– Jeg håper siden jeg går helt fram til 2008 med bildeseriene at vi treffer de leserne som er i ferd med å bli unge voksne. Og tror de kan sette pris på å se tilbake på for eksempel gamle skoleopplevelser, men det vil også være bildeserier som treffer de godt voksne. Blant annet jobber jeg nå med en sak om utviklingen av Nova Sea, sier Mathiassen.

Se den første bildeserien her:

Bildeserie

HISTORISKE BILDER: ACR bygd på en urokkelig tro på at det var mulig

Brattli vil hente videomateriale fra tidlig 2000-tallet.

– Jeg har hentet tusenvis av videoklipp fra Nasjonalbiblioteket, sier Brattli og fortsetter:

– Når jeg skal velge ut klipp, vil jeg legge vekt på interessante temaer og der hvor det er flest mulig folk i, slik at folk kan mimre over gamle tider.

Brattli vil jobbe med å hente videoklipp som kommer fra hele Rana Blads nedslagsfelt.

– Jeg har en del gode videoklipp fra flere steder på Helgeland som blant annet Nesna, Hemnes og fra Sør-Helgeland, som jeg tror mange vil sette pris på.

Se det første klippet her:

Et historisk tilbakeblikk fra TV Helgelands rikholdige arkiv. Dette innslaget fra 2000 er en reportasje fra skolestart ved Handnesøya skole.

Stort arbeid

Å lete gjennom gamle arkiver, datasystemer og titte gjennom timevis med videoklipp er en omfattende jobb.

– Det kan ta opp til en hel dag å finne nok informasjon om bildene, det er ikke alltid disse er markerte. Da kan arbeidet ta litt tid, men så kommer det også et bedre produkt for våre lesere, sier Mathiassen.

Videoklippene kan variere veldig i tidslengde, alt fra korte klipp til lengre. Og det å redigere disse for moderne flater er et prosjekt Brattli ser på som spennende, selv om det kan være tidkrevende.

– Jeg anslår at det kan ta alt fra 30 minutter til en time å omgjøre hver av disse klippene, men som kjente nære sier er jeg en urolig sjel og det å jobbe med dette er alle tiders for meg å holde på med, sier 84-åringen.

De ser begge frem til å presentere arbeidet sitt på Rana Blad sine sider.

Planen er å publisere en historisk bildeserie og en historisk video i uka fremover.

Fremover vil du dermed finne både historiske bildeserier, historiske videoklipp og lokalhistoriske saker samlet under temaet Lokalhistorie på Rana Blad sine sider.

Du vil også finne en enkel tilgang til Lokalhistorie via menyen på ranablad.no samt at det fast vil ligge en rullemeny på forsiden av ranablad.no med de siste bildeseriene, videoklippene og sakene som er publisert.