Gå til sidens hovedinnhold

Helgeland: - Svært bekymret etter funn av mange døde elger

Artikkelen er over 3 år gammel

AN.NO: Styret i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) i Nordland er svært bekymret for de urovekkende nyhetene om funn av et stort antall døde elg i sørlige og østlige deler av Hattfjelldal.

Ifølge Mattilsynet har elgen rett og slett sultet i hjel, står det i pressemeldingen fra NJFF.

- Dette betyr i klartekst at elgbestanden er for stor i forhold til næringsgrunnlaget. Den uheldige situasjonen forsterkes også av at de private grunneierne og Statskog ennå ikke har klart å bli enige om hvordan valdinndelingen skal være. Dette kan i verste fall føre til utsatt eller redusert jakt i dette området. NJFF Nordland mener derfor at grunneierne så raskt som mulig må komme til enighet slik at jakta til høsten kan foregå fra vanlig jaktstart, skriver de i pressemeldingen.

Situasjonen i deler av Hattfjelldal er nå så dramatisk at verken den regionale eller den nasjonale forvaltningen eller Mattilsynet kan sitte rolig på sidelinjen og passivt registrere situasjonen uten å gripe inn, mens Sivilombudsmannens svar lar vente på seg utover høsten, mener NJFF

- Dette er en dyretragedie der forvaltningen har et overordnet ansvar for dyrevelferden, og da må også de inn på banen snarest. Fylkesstyret anbefaler også at det snarest må utvikles konkrete planer for å tilpasse elgstammen bedre til næringsgrunnlaget, slik at massedød som sist vinter, kan unngås. Dette må også innebære en nødvendig reduksjon av antall produksjonsdyr, slik at bestanden blir redusert over tid, sier Steinar Høgaas, leder i NJFF Nordland og fylkessekretær Rolf Arne Tønseth.

Kommentarer til denne saken