Gå til sidens hovedinnhold

Havari hos Lovundlaks etter stormen: - Betydelige mengder død fisk

Artikkelen er over 1 år gammel

Etter uværet tirsdag meldte Lovundlaks at de opplevde havari på anlegget, og de ikke visste om dette hadde medført rømming av laks.

Onsdag kommer selskapet med en ny pressemelding. I den går det frem at mange fisk er døde, men sannsynligheten er liten for at laks skal ha rømt.

- Lovundlaks AS har som kjent 22. oktober 2019 blitt rammet av et anleggshavari på lokalitet Kveitholmen i Lurøy kommune i forbindelse med det kraftige uværet på Helgeland.Selskapet har gjennom natten og morgentimene fått avklart at hendelsen mest sannsynlig ikke innebærer en større en rømming av fisk, slik selskapet først fryktet. Den endelige avklaringen på omdet er rømt fisk, og eventuelt omfang, vil først være klart når fisken i merdene er talt opp. Lovundlaks jobber derfor videre som at det kan være rømming, og gjenfangstgarn er satt ut i område rundt anlegget.

Hendelsen har medført at det er et betydelig antall død fisk på lokaliteten, men uten at volumet er klarlagt. Dette er også svært uheldig, først og fremst ut fra et dyrevelferdsmessig perspektiv, samtidig som det medfølger økonomiske konsekvenser. Lovundlaks AS håndterer situasjonen fortløpende, og har satt inn alle ressurser for å få gjennomført nødvendige tiltak. Gjenværende fisk i de hardest rammede merdene vil bli slaktet ut fortløpende, mens død fisk i anlegget vil bli samlet opp og håndtert. Det har gjennom det siste døgnet vært satt i verk en stor operasjon med Lovundlaks AS’ egne ansatte og ved hjelp av innleid bistand. Jeg er imponert over den innsatsen som er lagt ned av mannskapene for å stabilisere situasjonen på lokaliteten, sier styreleder Thomas Andreassen. Jeg er også glad for at mannskapenes liv og helse er ivaretatt under de krevende forholdene, sier Andreassen.Årsaken til havariet er fortsatt ikke nærmere klarlagt, utover det faktum at deler av fortøyningsarrangementet har gitt etter for naturkreftene, skriver Lovundlaks AS i en pressemelding

Kommentarer til denne saken