– Hei, kjære meteorolog. Værsyk, bleikfeit og deppa journalist fra Rana Blad her, nå også ansatt som adm.dir. for Dråpetelling AS? Hva skjer?

– Du må nok telle noen flere dråper, det er byger på gang og kraftigere nedbør ventes i kveld og natt til 5. august. Ganske mye i natt faktisk, men så beveger det seg mer nordover.

– Vi sitter stort sett her i en vanndam. Hva heter du?

– Jon Austerheim, vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt. Det var da ikke så galt vær i Mo i Rana da jeg kjørte forbi der for to dager siden.

Lett for deg å si som kjørte videre. Hva mer har du?

– Det blir ikke så galt på fredagen, bare noen spredte regnbyger utover dagen. Det kan bli lange perioder med oppholdsvær og bare noen skyer. Også er det jo nokså mildt.

– Mildt og mildt. Kan du forstå at vi blir litt nedstemte og vurderer bikini og shorts i ull?

– Det er forståelig det. Men det er jo som sagt ikke så kaldt, 16 – 17 grader i dag. I morgen blir det mer ned mot 15 grader.

Akkurat. Såpass.

– Fredag kveld blir det ikke så verst og perioder med sol.

– Sa du fare for sol? Det kan jeg forstå, for ser vi sol sånn plutselig nå blir vi jo rett og slett livredde. Vi hadde noen dager med sol her for ei stund siden, stemningen i byen var nervøs. Men du mener altså at vi skal ta det helt med ro hvis vi ser noe gult der oppe?

– Ja, det tror jeg trygt dere kan gjøre. Dessverre blir det mer fuktig mot helga, både lørdag og søndag. Det ventes en god del regnbyger og temperaturen dropper til rundt 14 grader.

– Kom igjen, ta i fra oss alt håp!

– Det beste vi kan si er at det er varierende utsikter. Også neste uke starter med litt nedbør. Mandag og tirsdag. Og kanskje onsdag. Det er usikre langtidsprognoser. Noen modeller antyder sommer, men her skal vi være litt forsiktige.

– For all del. Kan du si noe som får oss til å gå mer rundt som ei blid sol?

– Det blir jo billigere strøm med mye regn. Så er det ikke så langt til Sverige, med vestavær og regn er det gjerne lettere på andre siden av grensa.

– Hvordan er været der du er?

– Ikke så verst. Det har vært sol i dag. 17 grader.

– Hvor er du? i Oslo?

– Nei, i Tromsø.

– Så selv Tromsø slår oss på vær og temperaturer nå. Kan jeg påstå at du som meteorolog ikke gjør jobben din når Helgeland får en sånn regnvåt sommer?

– Nei, det synes jeg ikke. Vi varsler jo bare det som kommer, selv om det ikke er helt det været dere ønsker. Det hadde vært verre om jeg sa at det ble fint, og så ble det dårlig. Og når det varmt så er Mo i Rana et ganske så varmt sted. Det er vel gode sjanser se 20-tallet igjen.

– I 2029?

– Jeg tenkte på 2022. Og det er ikke alle som liker tropevarme.

– Synes du sydvest og støvler er stilig?

– Det er vel et greit antrekk det.

– Og hvilken farge liker du best?

– Min sydvest den pleier å være blå, men den ferierer mest på Vestlandet der jeg kommer fra.

– OK. Men da får du ha hjertelig takk for en særdeles lite oppløftende prat.

– Det kunne vært verre. Det kunne regnet enda mer.

Du, Austerheim, denne samtalen gikk rett vest.