Gå til sidens hovedinnhold

Heismangel på sykehuset i Mosjøen gjør at korona-smittede må til Sandnessjøen eller Mo

Artikkelen er over 1 år gammel

Sykehuset i Mosjøen tar ikke imot mulige koronasmittede pasienter fordi transportløsningene i bygget ikke tilfredsstiller smittevernkravene.

For abonnenter

Helgelendingen: I september 2019 ble det kjent at to heiser var ute av drift på Helgelandssykehuset Mosjøen. Sykehuset informerte da om at det skulle legges til rette for alternative løsninger, der en av heisene til Vefsn sykehjem blir brukt.

– Hvordan er det med smittefaren for koronaviruset med tanke på at man må gå omveier for å komme seg til en heis?

– Siden vi har brukt gjennomgangen på sykehjemmet i Vefsn kommune har vi bestemt at per nå ikke tar inn koronasmittede pasienter. Inntil videre er det slik at om vi får tilfeller med pasienter som har testet positivt med koronaviruset skal de bli sendt til enten Mo eller Sandnessjøen, sier enhetsdirektør i Helgelandssykehuset, Tanja Pedersen.

Hun informerer også om at den første heisen skal være klar til bruk den 26. juni.

– Det er ikke satt en dato for når heis nummer to skal være klar, men dette er i henhold til den avtalen vi har gjort med firmaet som nå utbedrer heisene.

Pedersen forteller at den dagen de blir nødt til å ta inn smittede pasienter i Mosjøen vil de ikke til å bli tatt gjennom sykehjemmet, og det vil da komme en annen løsning.

– Det er rutiner på absolutt alt nå. Alt fra rengjøring, personell, pasienter, pårørende og hvem som skal inn og ut av sykehuset. Det har også blitt sendt ut melding til pasientene, sier Pedersen.

Områdesjef Elin Grønvik forteller at alle tre Helgelandssykehusene har felles retningslinjer, og sier at sykehuset i Mosjøen også forbereder seg på at de kan komme i en situasjon der smittede pasienter må tas inn.

– Selv om det er midlertidige løsninger på heisene er det ingen større smittefare for pasientene. Vi har sendt ut sms og skrevet i alle innkallingsbrev at pasientene skal ta kontakt med oss dersom de har vært ute og reist. Derfra tar vi en vurdering om de må ha timen eller om de kan vente. I tillegg har vi restriksjoner på besøk fra pårørende, vi har stengt alle kantinene for alle besøkende og alle store arrangementer vi skulle delta på er avlyst, sier hun.

Kommentarer til denne saken