Ber hundeeiere være ekstra oppmerksom i varmen

Artikkelen er over 4 år gammel

- Så varmt som vi har det nå for tiden, så bør hundeeiere og andre dyreeiere være ekstra oppmerksom på faren ved å etterlate dyr i varm bil.

DEL

Tidligere denne uken kunne Midtre Hålogland politidistrikt melde at de daglig blir kontaktet flere ganger av privatpersoner som observerer hunder som er innelåst i biler i varmen. Politiet gikk derfor ut med en oppfordring om til publikum om å sørge for å sikre at dyr i bil har godt med vann og lufting.

Til Rana Blad forteller operasjonsleder Jon Røssvoll at Helgeland politidistrikt etter det han kjenner til ikke har mottatt lignende meldinger fra publikum i den siste tiden, men bekrefter at også de mottar tips om innelåste hunder med jevne mellomrom.

- Så varmt som vi har det nå for tiden, så bør hundeeiere og andre dyreeiere være ekstra oppmerksom på faren ved å etterlate dyr i varm bil. Man bør sikre at det er tilstrekkelig med lufting og tilgang til vann for dyret, sier Røssvoll.

LES MER: Etterlot hunder i varm bil

Veterinær: - Lov å knuse bilrute

Han får støtte fra veterinær Lene Rasmussen ved Rana Veterinærkontor.

- Kommer man over dyr som tydelig har det vondt i varme biler, og man ikke får kontakt med eieren, er det etter norsk lov tillatt å knuse et vindu for å redde dyret, sier Rasmussen, og legger til:

- Selvfølgelig er det en fordel hvis man kontakter politiet i forkant og får tillatelse til å gjøre dette.

Rasmussen forteller at man aller helst skal unngå å frakte med seg dyr når det er så varmt ute som det er nå.

- Men hvis man er nødt til å ha dyr med seg, bør disse fraktes i et bur hvor man kan sette bakluken på bilen åpen. Bilen bør også parkeres i skyggen, og man bør sørge for at vinduene er åpne. I tillegg sier det seg selv at man bør begrense tiden dyret tilbringer i bilen til kortest mulig.

Kan veldig fort gå galt

Rasmussen understreker at det veldig fort kan gå galt hvis dyr etterlates i varm bil.

- Er det 20-25 grader og sol ute, kan det fort bli opp mot 85 grader inne i en bil etter noen timer midt på dagen. Man bør også være obs på at det også blir varmt i bilen selv om det er overskyet. I tillegg er det også slik at selv om det er overskyet ute når man går inn på en restaurant eller butikk, så kan det fort klarne i løpet av tiden du er borte fra bilen.

Hun advarer også mot en feil som svært mange gjør.

- Har hunden blitt overopphetet skal den ikke legges i iskaldt vann over lengre tid. Da kan den fort bli underkjølt, noe den også kan dø av.

Det man skal gjøre er å heller dusje hunden med vann, dekke den med et vått teppe eller legge den i et badekar over vannet ikke er for kaldt.

Hvordan ser du at en hund er overopphetet?

Mattilsynet oppgir på sine sider følgende kjennetegn på at en hund kan være overopphetet:

Tegn på at hunden er overopphetet kan være at den er ustø, peser kraftig, er forvirret, har tørre og røde slimhinner i øyne og munn, har forhøyet kroppstemperatur (normal temperatur for hund er mellom 37,5 -39 grader) og økt puls.

I alvorlige tilfeller vil hunden besvime og miste bevisstheten.

Dersom hundens kroppstemperatur blir for høy kan den få alvorlige skader i hjerne, hjerte, tarmer, lever og nyrer - og i verste fall dø.

Artikkeltags