Forskere konkluderer med at Helgelandskysten er en biologisk og kulturell skatt

Lovund og Træna sett fra Hestmona i Lurøy.

Lovund og Træna sett fra Hestmona i Lurøy. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Livet i havet og ved kysten av Helgeland er i god stand og har stor verdi, ifølge en omfattende rapport der biologisk mangfold, økosystemtjenester og trusler for økosystemet er satt i sammenheng, skriver forskning.no.

– Kystmiljøet på Helgeland er verdifullt på mange måter. Det danner grunnlaget for økonomisk inntekt fra høsting av råvarer, og den relativt urørte naturen er selve varemerket for reiselivet. Tilstanden til det biologiske mangfoldet er til og med økende, men også på Helgeland finnes det menneskelige trusler for økosystemet, sier marinbiolog Kasper Hancke ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA), som hadde ansvaret for vurderingen av kystmiljøet på Helgeland.

– Vi valgte Helgeland fordi området skiller seg ut ved å være urørt, og fordi det har en flere tusen år gammel kultur, sier Hancke til forskning.no.

88 prosent av vannmassene på Helgeland har god eller veldig god samlet økologisk tilstand, og det er bare innerst i fjordene man finner tegn på algevekst som følge av avrenning av næringssalt.

Artikkeltags