Rana Blad mener: Oppgraderinga av sykehuset på Mo nå, handler ikke om Helgelandssykehuset 2025 selv om mange ynder å knytte dette sammen

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederStyret i Helgelandssykehuset har skjønt at det var nødt til å fatte et vedtak i saken som gjelder ei helt nødvendig oppgradering av sykehuset i Mo i Rana. Det er bra.

Det må nemlig være som ei fallitterklæring å regne, når styret i utgangspunktet ikke klarte å fatte et vedtak i denne viktige saken, men heller på et merkverdig vis valgte å skyve hele «problemet» oppover i systemet til Helse Nord uten ei realitetsbehandling. Saken ble imidlertid sendt dit uten et nødvendig formelt vedtak, og dermed fikk Helgelandssykehusets styre hele komplekset i retur for å få det formelle i orden. At Jann-Georg Falch, Helse Nord sin representant i styret i Helgelandssykehuset, da grep muligheten til å få denne prosessen inn rett spor skulle bare mangle.

Arbeidet med å renovere Helgelandssykehuset Mo i Rana, med ei ramme på 85,3 millioner kroner, er helt nødvendig for å ivareta pasientsikkerhet og forskriftskrav. Oppgraderinga, som styret i Helgelandssykehuset med knapt flertall har vedtatt, er gjort i henhold til en allerede eksisterende investeringsplan.

Oppgraderinga av sykehuset på Mo nå, handler ikke om Helgelandssykehuset 2025 selv om mange ynder å knytte dette sammen.

Og ikke uventa er vefsnordfører Jann Arne Løvdahl (A) raskt frampå. Sammen med Rune Krutå, som er Aps gruppeleder i kommunestyret i Vefsn, går han høyt ut og proklamerer at den vedtatte investeringa i Rana setter prosessen som skal lede fram til ei ny sykehusorganisering på Helgeland, i fare.

Troverdigheta knytta til at dette er en nøytral og objektiv prosess har fått seg et skudd for baugen, mener de to. Det er nesten vanskelig å ta slike utsagn på alvor. Det er legitimt å føre en kamp for Helgelandssykehuset 2025, men at to sentrale politikere truer med at ei nødvendig oppgradering, som blant anna skal lukke avvik på sykehuset på Mo, skal velte prosessen rundt Helgelandssykehuset 2025 er for å si det mildt oppsiktsvekkende. Vi forventer at også ordførere og engasjerte lokalpolitikere makter å ha to sykehustanker i hodet samtidig.

Helt riktig påpeker Falch og Helse Nord at styret i Helgelandssykehuset har totalansvaret for Helgelandssykehuset, også når det gjelder pasientsikkerhet og forskriftskrav. Dessuten skal det drives sykehus i dagens bygg i åtte til ti år framover.

Når Helse Nord-representanten trekker fram at det lokale sykehusstyret, til tross for Helgelandssykehuset 2025, må klare å forholde seg til forskjellige problemstillinger, ja så forventer vi faktisk intet mindre. Nå er det dessverre mye som tyder på at nesten halve styret ikke er i stand til det. Og det er heller ikke toneangivende politikere på Helgeland.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags