Elevene fortalte Helgelandssykehuset hva de må gjøre nytt: – Det gikk jo greit, men jeg tror jeg glemte å puste

Kristina D. Storrødvann og Sofie Fjelldalselv presenterte gruppas idé foran resten av elvene fra både Polarsirkelen vgs og Mosjøen vgs.

Kristina D. Storrødvann og Sofie Fjelldalselv presenterte gruppas idé foran resten av elvene fra både Polarsirkelen vgs og Mosjøen vgs. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

– Vi vil ha en app hvor alt er samlet. I dag kommer det et brev i posten fra fastlegen. Og det er så lett å miste arket, eller du må ringe tilbake hvis timen ikke passer. Det er bedre å ha toveiskommunikasjon direkte, sier Ninja Kristiansen.

Sammen med fem andre førsteårselever på helse- og oppvekstlinja på Polarsirkelen videregående brukte de egen erfaring med helsesystemet til å komme på ideen om en fellesapp for å samle fastlege, helsesøster, jordmortjenester, sykehus og psykiatriske tjenester.

De syns dagens løsninger for kommunikasjon mellom helsepersonell og pasienter og pårørende er for treg og tungvint.

– Hos helsesøster kan det være enklere for mange hvis man kan bestille time med en app, enn å måtte gå dit, sier Kristiansen.

Ungdommen fikk frie tøyler og beskjed om å pøse ut med ideer, i litt barnslig ånd uten begrensninger, da Ungt Entreprenørskap arrangerte innovasjonscamp på Campus Helgeland. Sammen med Helgelandssykehuset utfordret de helse og oppvekst-elever fra Mo i Rana og Mosjøen til å komme med gode løsninger på faktiske problemer helsevesenet har eller vil møte.

De seks på gruppa har lyst å jobbe i forskjellige deler av helsevesenet, blant annet på sykehus og på sykehjem. De ser nytten av å koble læringsbøkene opp mot dagens oppgaveløsing.

– En sånn oppgave hadde vi aldri fått på skolen, mener de.

Unge radikalere

Forskningsleder ved Helgelandssykehuset, Tomas Log tok turen fra kontoret på sykehuset til Campus Helgeland for å møte de framtidige arbeidstakerne til sykehuset.

– Det er flere ting vi gjør dette for. Det er litt for å komme oss ut av bygget, men mest fordi vi har tatt med reelle opgaver vi tror vi kan få gode innspill på, sier Log.

Saken fortsetter under bildet

F.v.: Kristina D. Storrødvann, Ninja Kristiansen, Sara Andersen, Stefan Radovanovic, Thea Emilie Bjørnmyr, Sofie Fjelldalselv.

F.v.: Kristina D. Storrødvann, Ninja Kristiansen, Sara Andersen, Stefan Radovanovic, Thea Emilie Bjørnmyr, Sofie Fjelldalselv. Foto:

Han forklarer at oppgavene elevene fikk jobbe med (se faktaboks) er problemstillinger helsesektoren jobber med. Log tror det er viktig at elevene får et innblikk i hva Helgelandssykehuset driver med, får å ha en større forståelse for sektoren de skal inn i.

– Det er sånn med forskning og innovasjon at det er de yngste som er de mest radikale, de er ikke formet i ideprosessen, sier Log.

Nervøs presentasjon

Hver gruppe måtte presentere sin idé for både lærere og folkene fra Helgelandssykehuset. Mange tvinnet hender og repeterte pitchen sin for seg selv, mens de ventet på å komme i ilden.

– Det var mange flinke og absolutt ideer vi tar med oss tilbake, sier Log om forslagene de fikk presentert.

Sofie Fjelldalselv og Kristina Storrødvann la fram gruppa sitt arbeid. Deres presentasjon og idé ble så valgt som en av tre til superfinalen hvor de måtte kutte ned presentasjonstiden fra to til ett minutt.

– Det gikk jo greit, men jeg tror jeg glemte å puste, sier Fjelldalselv.

Problemstillinger Helgelandssykehuset trenger svar på:

  1. Hvordan kan Helgelandssykehuset bruke ny teknologi for å oppnå bedre kommunikasjon med innbyggerne?
  2. Hvordan kan man gjøre sykehuset til et spennende og interessant sted å være for barn og unge (både pasienter og pårørende)?

Artikkeltags