Fremtidens unge helgelendinger: Vi vet at det i fremtiden kan bli kun en flyplass og ett sykehus i regionen, det kan vi leve med og stole på at det vil fungere

Hotellsjef ved Scandic hotell Meyergården, Ruben Nilsen Robertsen, skriver om hva de unge ønsker seg av et urbant byliv, i denne ukens Helgetanker.

Hotellsjef ved Scandic hotell Meyergården, Ruben Nilsen Robertsen, skriver om hva de unge ønsker seg av et urbant byliv, i denne ukens Helgetanker.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerHelgeland bygges for fremtiden. Fremtidens unge er oss under 35 år. Denne generasjonen skal leve, jobbe, bygge og lede denne regionen. Fremtidens Helgeland er for oss en region uten kommunegrenser. Distansene i regionen, nasjonalt og i verden er kortere og blir enda kortere i fremtiden.

Fremtidens unge ønsker et stort akuttsykehus, eller gjerne to. Om vi må pendle en time eller flytte til nabobyen for å få den jobben vi ønsker, så er ikke det et problem. De fleste av oss har studert i Tromsø, Bodø, Trondheim eller Oslo. Flere er arbeidsinnvandrere fra andre byer i Norge. Vi er vokst opp med å være urban og ønsker at vår egen/nye hjemby skal være det samme. Kafeer, restauranter og kulturscener som skaper liv i byen vår er viktig. Vi er opptatt av å omgås mennesker, ha det gøy og bruke naturen rundt oss.

Fremtidens unge ønsker en storflyplass med større kapasitet, bedre tilgjengelighet og gunstigere priser. Uavhengig av plassering er vi enig om det. Fordi unge i hele verden liker å reise mye. Ta oss en tur til hovedstaden når det passer, en lang-weekend i Skottland, en uke på sykkel i Frankrike, ski i alpene eller strandferie om sommeren. Vi booker overnatting/aktiviteter gjennom Airbnb og bruker Uber som transport. Tilgjengelighet er utrolig viktig for oss. Vi vet at det i fremtiden kan bli kun en flyplass og ett sykehus i regionen, det kan vi leve med og stoler på at det vil fungere.

Fremtidens unge ønsker et lokalt media som forteller de gode historiene lokalt. Løfter frem det positive i vår egen by og nabobyer. Vi elsker positivitet og lokale helter!

Fremtidens unge ønsker å løfte hverandre opp, vi er mer opptatt av en ny fremtid enn å sitte fast i fortiden. Vi ønsker at de unge skal løftes frem, lykkes, få en stemme og bygge sitt Helgeland. De unge sitter ikke på sosiale medier og diskuterer over et tastatur, vi vet at dialog og samarbeid skapes gjennom direkte kommunikasjon. Fordi vi er oppvokst med sosiale medier (mIRC, Blink, Nettby, Facebook), vet vi hvordan det skal brukes og ikke. For de unge er Facebook blitt en plattform hvor «gamlinger» prater luft offentlig uten å sjekke fakta, samtidig som de gjør krav på sannheten.

Fremtidens unge ønsker et lokalt media som forteller de gode historiene lokalt. Løfter frem det positive i vår egen by og nabobyer. Vi elsker positivitet og lokale helter! På den andre siden liker vi saker der de kritiske og viktige spørsmålene stilles. Vi er opptatt av rettferdighet og et velfungerende sett av lover og regler. Journalistene har en viktig posisjon, om den benyttes klokt og korrekt får lokale medier lang levetid og tillit hos oss.

«Vi må dyrke mangfoldet, de ulike personlig-hetene og tenke alderssammen-setning, ikke kun ansiennitet»

Fremtidens unge ønsker en lokal politikk som representerer våre meninger. Vi behøver friske nye ansikter. Vi ønsker kreativitet velkommen, nye ideer og samarbeid. Vi vet at samarbeid skaper vekst og kompetanse, som kommer hele samfunnet til gode. På universitetet lærte vi at det er sunt å bytte leder hvert femte år. Ny energi og tankegang gir rom for endring. Tydelighet og effektive beslutninger er gode stikkord. Gi oss scooterløype, asfaltert sykkelvei over Mofjellet mot Åga, utvidet skjenketid på byen, flytt vinmonopolet inn i sentrum, bygg øvingslokaler til musikere, bygg en stor skole i sentrum, garanter barnehageplass og lag en felles møteplass for kulturaktører. Lag en egen skole for dem som lærer best gjennom praksis. Finn ut hvordan vi kan fylle Helgeland bærekraftig med cruise og fly fra hele verden.

Fremtidens unge ønsker et fremoverlent næringsliv. Vi må dyrke mangfoldet, de ulike personlighetene og tenke alderssammensetning, ikke kun ansiennitet. De som vil bli verdensmester skal ha muligheten til det, de som ønsker trygge rammer skal få det også. Holdningen «dette har vi prøvd før» og «dette vil aldri fungere» er en konservativ tankegang og sender oss ingen vei. Det skal være rom for å feile, fordi det er slik vi mennesker lærer og stadig blir dyktigere.

Fremtiden vi skaper nå er for å få vekst i vår region. Veksten blir skapt avhengig av den nye generasjonen som skal leve, jobbe, bygge og lede denne regionen. Fremtidens Helgeland står samlet!

Vi er opptatt av at bedrifter tar miljøansvar, samfunnsansvar og har gode verdier. Vi melder oss inn i fagforeninger for det er en viktig grunnmur for vekst i bedriften. Flere av oss vil starte opp egne gründer-bedrifter og bygge et miljø med nettverk på kryss og tvers.

Hvordan skal vi lykkes med å bli fremtidens Helgeland?

Svaret er at vi må inkludere de unge og la de forme fremtiden. Gi dem styring, la dem sette ny kurs og ta risiko. Vær åpen for endring, samarbeid, nye ansikter, meninger, ideer og kreativitet. Gi de unge mulighetene til å gå gradene og ta beslutninger. Vår fremtid her avhenger av at Helgeland oppfattes og oppleves som en attraktiv region. Attraktiv blir du av endring og forbedring, du må være det målgruppen din har lyst på. Målgruppen til Helgeland er de som kan flytte hjem etter utdannelse, og potensielle arbeidsinnvandrere fra andre byer og land. Og selvfølgelig må de ønske å bli her. Da må vi snakke deres språk.

Fremtiden vi skaper nå er for å få vekst i vår region. Veksten blir skapt avhengig av den nye generasjonen som skal leve, jobbe, bygge og lede denne regionen. Fremtidens Helgeland står samlet!

Jeg er en 31-åring fra Tromsø. Jeg har tidligere bodd i Oslo, Sandefjord, Tønsberg, Kongsvinger og Kirkenes. Nå har jeg bodd fire år i Mo i Rana. Jeg flyttet hit fordi jeg fikk tilbud om en attraktiv jobb. Jeg har kjæreste fra Mosjøen og vi har kjøpt hus sammen. Gjennom arbeidet har jeg fått mange samarbeidspartnere på hele Helgeland. Jeg trives kjempegodt og ser mange muligheter fremover for alle i regionen.

Ruben Nilsen Robertsen

Hotellsjef Scandic Meyergården

Artikkeltags