Jeg frykter for det politiske og svarte mørket, som bobler opp fra folkesjela

Jeg er ikke engstelig for den naturlige mørketida, for jeg vet at det kommer en ny sommer etterpå. Det er et annet mørke jeg frykter mer: Det politiske mørket og det svarte mørket som bobler opp fra folkesjela i forskjellige medier, skriver Martin Kildal i Helgetanker.

Jeg er ikke engstelig for den naturlige mørketida, for jeg vet at det kommer en ny sommer etterpå. Det er et annet mørke jeg frykter mer: Det politiske mørket og det svarte mørket som bobler opp fra folkesjela i forskjellige medier, skriver Martin Kildal i Helgetanker.

DEL

HELGETANKERNår nettene blir lange og kulda setter inn … Egentlig en kjent julesang, og selv om det er tidlig i august og det første høstmørket har vist seg, så har vi fortsatt gode, varme dager og gode lyse sommerminner med kaffe på terrassen og kanskje lyden av en gressklipper som bakteppe eller naboen som stikker innom til en kopp kaffe og en prat. Vi vet å nyte sommeren så lenge vi kan her nord. Og de mest ihuga juleelskere har begynt å handle julegaver, så vi har mye å se fram til selv om nettene blir stadig lengre.

Frykter annet mørte

Jeg er ikke engstelig for den naturlige mørketida, for jeg vet at det kommer en ny sommer etterpå. Det er et annet mørke jeg frykter mer: Det politiske mørket og det svarte mørket som bobler opp fra folkesjela i forskjellige medier. Jeg leste nettopp om hvordan forskere på klima blir syke og deprimerte over hvor lite alvorlig politikere tar miljøproblemene, og de som forsker på krig kan vel ikke ha det bedre. Tenk for en strålende verden vi kunne hatt hvis hovedfokus var på fellesskapet og at jeg/vi kunne tenke at andres velferd var like viktig som min/vår. Jeg er redd for grådighetens mørke og for hvor lite villige vi er til å dele – og fordele makt og kapital. Det er en personlig kamp og en politisk kamp som jeg kjenner drar, både fra innsida og utsida.

Jeg er ikke engstelig for den naturlige mørketida, for jeg vet at det kommer en ny sommer etterpå

Martin Kildal

Sist søndag var prekenteksten det dobbelte kjærlighetsbud: «Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av all din sjel og av hele ditt sinn og av all din kraft» og «Du skal elske din neste som deg selv». Ikke noe annet bud er større enn disse, sier Jesus. Er det mulig å holde disse budene? Jeg vil aldri klare det, men jeg vil alltid kjempe det jeg kan for å løfte disse budene opp for meg selv og i samfunnet. Jeg ser mange eksempler på at det første budet etterleves, men da er det nok en annen Gud enn den Jesus snakker om. Det er mange som har pengemakt og rikdom som sine guder, og jo høyere man elsker denne verdens makt og rikdom jo mindre ser man sine «arme små» (også en julesang), for et sterkt «vi og vårt» blir altfor ofte til et sterkt «meg og mitt».

Guds kjærlighet

Hvis Gud er kjærlighet og min neste er Guds ansikt i verden, da er begge verdt å elske, og det å elske, handler ikke bare om idyll, det vet vi som har forsøkt oss på ekteskapets og barneoppdragelsens vei. Å elske er ikke enkelt, men det er nødvendig. Da handler det ikke bare om varme følelser. Da handler det om å holde ut med seg selv og sin neste og ikke gi opp når følelsene og livet svinger. Det handler om å kjempe for andres rett til å mene og leve annerledes enn det jeg har valgt, så lenge vi ikke ødelegger hverandre.

Jeg er blitt mer Himmelvendt med årene. Når jeg fortviles over denne verdens galskap, enten det handler om massakre av skytegale amerikanere, krig i Midtøsten, stormakter som øver på krig istedenfor fred, plastsøppel som overtar for livet i havet, reguleringer av hav og land og naturressurser, som gir de rike mer makt på bekostning av de mange små som både lever nå og de som kommer etter oss – ja, da vender jeg meg mot Himmelen og roper ut: «Herre forbarm deg over oss» og ber om en Himmel over oss og jorda vi lever på.

Kun kjærlighet slår ondskap

Det finnes ingen kraft som kan hamle opp med grådighet og ondskap utenom kjærlighet. Det er bare gjennom kjærlighet vi kan tilgi og bli tilgitt. Det er bare kjærlighet som kan rette opp det vi ødelegger, enten det er kjærlighet til mennesker eller natur. Det er lett å gå seg vill i reklamens og PR-byråenes hensynsløse utnytting av kjærlighetsbegrepet. Der er det lov å lyve for egen vinnings skyld. Når løyn serveres som sannhet, vet vi ikke lenger hvem eller hva vi kan stole på. Et stort ansvar hviler på politikere og ledere. Det sier mye om et menneske hvordan de omtaler sine venner og enda mer hvordan de omtaler sine motstandere. Men vi må samtidig tørre å definere hva som er godt og ikke minst hva som er ondt og bekjempe det. Da må noen stå til ansvar for sin ondskap. Det er også en del av kjærlighetene vesen for at vi skal kunne leve i denne verden.

Men jeg håper på noe mer. Jeg håper på en ny Himmel og en ny jord, der ondskapen helt har mistet sin kraft. Der kjærligheten får blomstre fritt. Der alt er oppgjort og tilgitt. Jeg håper på en Himmel over både livet og døden, der «meg og mitt» er blitt til «vi og vårt».

Martin Kildal

Martil Kildal (58), Ytteren

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags