Vi fikk bekreftet hvor skremmende lite kjent Mo i Rana er i det landet hvor vi skal forsøke å framstå som attraktiv for leger, sykepleiere, lærere, ingeniører og andre

Mo i Rana: Om jeg kommer fra Mo, fra Rana eller fra Mo i Rana har kommet litt an på situasjonen, skriver Øystein Bentzen.

Mo i Rana: Om jeg kommer fra Mo, fra Rana eller fra Mo i Rana har kommet litt an på situasjonen, skriver Øystein Bentzen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Om jeg kommer fra Mo, fra Rana eller fra Mo i Rana har kommet litt an på situasjonen, skriver Øystein Bentzen i Helgetanker

DEL

HelgetankerDe fleste av oss har nok en eller gang vært i Nidaros, altså ved den berømte elveosen i Nidelva. Da paven for snart 900 år siden skulle opprette et eget erkebispedømme rundt Nidarosdomen, fant noen smartinger i Roma ut at de måtte tilføre litt latin blant bartene i nord. «Nidaros Trundensis» ble navnet, som litt fritt oversatt blir «trøndernes hjem». Trøndernes hang til latin og den senere rettskrivingskrangelen om det skulle være Trondheim eller Trondhjem er episk lesestoff i ettertid. Stedsnavn er jo viktig!

I likhet med Nidaros har to andre byer fått tilsvarende navn etter den elva de ligger ved, Namsos og Røros, men de har heldigvis sluppet unna pavens latinske dekreter. Her på Helgeland har vi blant annet Leirosen i Leirfjord og Ranosen der hvor Ranaelva munner ut i fjorden. Hva paven kunne fått ut av de navnene får vi nok aldri vite, og det er muligens historiens tilfeldigheter som gjør at Rana Blad ikke utgis i byen Ranos. Akkurat det er en annen historie som i sin tid gikk i gründeren og kremmeren L.A. Meyers favør.

Da misjonæren Thomas von Westen rundt 1720, fant det nødvendig å styrke kristningen av samene, fikk han ei kirke satt opp på gården Mo innerst fjorden. Han ga kirken det velklingende navnet Mo Kirke, et navn som må ha vært populært navn for 300 år siden. For det samme navnet ble nemlig tildelt seks andre kirker i landet, men på den tid bød det på få problemer. I Rana visste de fleste hvor Mo var, og Rana var svært. Dialekten ranamål var et målføre som strakk seg over store deler av Nord-Helgeland.

Da myndighetene mange år senere begynte å sende kravbrev til allmuen, fikk Det Kongelige Postvesen et problem. Skattebetaler Per Olsen på Mo kunne nemlig befinne seg utallige steder i landet, og en presisering var høyst nødvendig. Akkurat som paven i Roma hadde gjort i 1152, tok vårt ærverdige postvesen grep som satte all tvil til side. Siden den gang har det vært Mo i Rana og ingen andre steder. Senere har vi fått både postnummer og epost, så nå kan Per Olsen flåes uansett hvor han er.

Men jeg synes vi fikk et godt navn! Ingen andre byer heter det samme, og et 3-delt stedsnavn er et særegent og flott utgangspunkt for en merkevare. Å befinne seg i samme klubb som Rio de Janerio er det få andre destinasjoner som har. Det kommende «Mo i Rana Lufthavn Fagerlia» er jo et blikkfang av de sjeldne.

Når vi snart skal ut og reise så vil de fleste av oss fortelle at vi er bosatt i eller i nærheten av Mo i Rana. Da vet mange hvor vi kommer fra, og de kan raskt fortelle at de har vært der selv, eller iallfall kjørt tvers gjennom.

Men tross for vårt eksellente og presise bynavn, så er mange i vår lokale handel og vandel fortsatt nokså upresis i bruken av det. I front for det hele befester Mo Industripark sin stilling, samtidig som de er eier av Rana Industriterminal. Merkelig nok har begge disse firmaene samme forretningsadresse. På eiersiden hos industriparken finner vi blant andre Rana Gruber og Molab.

Når vi snart skal ut og reise så vil de fleste av oss fortelle at vi er bosatt i eller i nærheten av Mo i Rana

På kryss og tvers i industriparken driver Mo Industritransport sin virksomhet, og de har helt sikkert oppdrag for Elkem Rana, som igjen leverer overskuddsenergi til Mo Fjernvarme. Denne heite energien leveres videre til både Rana kommune, Mosenteret og til MoBo. Dersom noen av disse sliter med temperaturen kan de sikkert få hjelp hos Mo Bygg og Anlegg eller hos Rana Kjøleservice. Felles for samtlige er at de driver sin business i Mo i Rana.

Om det er latskap eller sedvane er ikke godt og si, men jeg har ofte brukt kortversjonene selv. Noen ganger har jeg vært ranværing, andre ganger moværing, og om jeg kommer fra Mo, fra Rana eller fra Mo i Rana har kommet litt an på situasjonen.

Men etter at jeg sammen med Rana Næringsforening deltok i et prosjekt om strategisk posisjonering av «Polarsirkelbyen», så er jeg blitt oppmerksom på hvor tvetydige vi er i vår omtale av vårt eget hjemsted. Vi fikk i prosjektet bekreftet hvor skremmende lite kjent Mo i Rana er i det landet hvor vi skal forsøke å framstå som attraktiv for leger, sykepleiere, lærere, ingeniører og andre.

sit2

Det er kanskje ikke så rart at vi er lite kjent utenfor Helgeland. For når noen markedsfører Mo mens andre taler varmt for Rana, blir det krevende å øke oppmerksomheten

Og det er kanskje ikke så rart at vi er lite kjent utenfor Helgeland. For når noen markedsfører Mo mens andre taler varmt for Rana, blir det krevende å øke oppmerksomheten om Mo i Rana. Hvordan man maktet å ikke kalle en splitter ny fotballklubb for FK Mo i Rana begriper jeg ikke. De fleste i verden greier jo å uttale FC Barcelona.

Man må begynne med seg selv, heter det, og jeg er igang. Etter beste evne forsøker jeg nå å utelukkende bruke «Mo i Rana» når jeg skal omtale hvor jeg bor og virker. På samme vis kunne jeg godt sett for meg et «Mo i Rana Utviklingsselskap» og en pågående og framtidsrettet «Mo i Rana Industripark», slik vi allerede har en framoverlent «Mo i Rana Havn». «Mo i Rana Camping» og «Mo i Rana Blomster» har allerede vist vei, og jo mer jeg kjenner på det, jo bedre kjennes «Mo i Rana kommune» på tungen.

Våre lokale båtentusiaster har klokelig valgt navnet Mo i Rana Båtforening, for Mo Båtforening har ufattelig nok, sin fortøyning et sted midt mellom Eidsvoll og Flisa. Men jeg kunne likevel tenkt meg ett unntak: Den nye Rana Ungdomsskole burde fått navnet Polarsirkelen Ungdomsskole, slik vi på Mjølan har Polarsirkelen Videregående Skole. Da hadde det jo vært en logisk sammenheng.

God helg!

Øystein Bentzen

Moiraner

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags