Det er ikke like enkelt å oppfordre til å la bilen stå i distrikts-Norge, men det er helt klart vi kan samkjøre oftere, gå til butikken, og velge buss eller tog når vi kan

Miljø: Hva skal til for at vi skal ta klimautfordringene på alvor, med smeltenede isbreer og mennesker som er blitt klimaflyktninger, spør Trine Gabor.FOTO: HÃkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Miljø: Hva skal til for at vi skal ta klimautfordringene på alvor, med smeltenede isbreer og mennesker som er blitt klimaflyktninger, spør Trine Gabor.FOTO: HÃkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Artikkelen er over 2 år gammel

Styreleder i Ranaregionen Næringsforening, Trine Gabor, er denne ukas skribent i Helgetanker.

DEL

Helgetanker I Norge bryr vi oss lite om klimaendringene. Mange oppgir at de ikke er bekymret, tenker det er fint med varmere vintre og somre. Dette vil jo ikke få konsekvenser før lenge etter at jeg er død. At isbreene og skiløypene tiner bryr vi oss ikke så mye med, for utover det lever vi helt fint og uten for mange tanker om at det tvinger millioner av mennesker på flukt på grunn av flom og tørke, og jorden utarmes for viktige næringsstoffer. (Kilde: Grønnvekst BI)

Fornekter vi det ubehagelige, tro på konsekvensene av klimasaken, tenker at dette ikke angår/påvirker oss?

Innen 2030 skal klimagassutslippene reduserer med 40-50 prosent. Det er heftige mål, oppnåelige, men det vil kreve mye av oss jordboere i fremtiden. Det er helt avgjørende at vi når disse kuttene skal vi få beholde verden slik den er i dag.

Tror Det kan virke som mange tenker at klimasaken virker langt borte, litt sånn fjernt i hverdagen og at dette er et ansvar som i hovedsak ligger hos myndigheter og industrien, det er jo de som bestemmer.

Tror altfor mange tenker at vi fortjener måten vi lever på, vi er rike og sitter på enorme natur- ressurser

Det er jo ikke slik! Industrien og bilbransjen er kommet langt på vei og jobber daglig med innovasjon, forskning og sirkulær økonomi for å imøtekomme de krav som skal nås.

Det er jeg, du og «naboen» som er verst. Et sted mellom 60 og 80 prosent av miljøpåvirkningen kommer fra privat bruk, og vi nordmenn er verst i klassen. Vi bruker og kaster som ingen andre. Har rett og slett et overforbruk i verdensklasse.

Globalt i dag forbrukes ressurser som tilsvarer at vi har 1,7 jordkloder. Om alle mennesker skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig nordmann ville vi trenge 3,4 jordkloder!

Men hva skal til for at dette tas på riktig alvor i det norske hjem. Er vi villige til å endre vårt handlemønster, eller må vi trues/skremmes til det?

Tror altfor mange tenker at vi fortjener måten vi lever på

Vi blir lettere skremt av den mørkkledde mannen i smuget, men klima er ikke mannen i smuget og utgjør ingen tydelig frykt. Det er enkelt å kritisere klimafornektelse i andre land, og peke på ledende politikere og næringslivstopper som sendrektige. Men tar vi grep i egne hjem? Filtrerer vi det som ikke passer vår livsstil?

Tror altfor mange tenker at vi fortjener måten vi lever på, vi er rike og sitter på enorme naturressurser. Tenker at så ille kan ikke min livsstil være?

Vi må ta innover oss at vårt overforbruk henger uløselig sammen med ressursbruk og er den største enkeltfaktor som driver klimaendringene mest av alt.

Det finnes masse enkle tiltak vi kan starte med i dag, som vil utgjøre en stor forskjell.

Eks: Vårt overforbruk av klær er den største miljøutfordringen. Gjennomsnittlig har vi 350 plagg i skapet, hvert femte blir aldri brukt og de fleste blir ikke brukt mer en to ganger, dette alene forurenser like mye som 800.000,- biler i året. Tenk gjennom hva vi shopper og resirkuler det du ikke bruker. Bare 1 prosent av klær blir resirkulert.

Industrien har selvfølgelig et ansvar de også

Vi må spise opp maten vår. Mat koster enorme ressurser. Mat-svinnet i Norge er formidabelt. Vi kaster fullt spiselig mat, og en av fire matposer vi tar inn, kaster vi i søpla. De som sulter kunne blitt mett av en tredjedel av mat som kastes i Europa.

Det er ikke like enkelt å oppfordre til å la bilen stå i distrikts- Norge, men det er helt klart vi kan samkjøre oftere, gå til butikken, og velge buss eller tog når vi kan.

Resirkulere/kildesorter alt du har, for til syvende og sist vil det alltid være avfall, men la de gjenoppstå som råstoff til ny produksjon. Oppslag om utfordringer med plast er bare ett av flere globale utfordringer vi kommer til å måtte håndtere i fremtiden.

Industrien har selvfølgelig et ansvar de også, de må i større grad tilrettelegge for at vi kan ta gode og bærekraftige valg. Designere må designe for gjenvinning, industrien må lage produkter som er varige, utslipp må reduseres og aller helst fjernes, handel må legge til rette for produkter som kan gjenbrukes og gjenvinnes.

Få med deg familien, naboen, svigermor og kolleger på det grønne skiftet. La oss danne små «familie/venneklynger» med fokus på det grønne skiftet. Mange bekker små = små grep monner, om ikke for deg selv, så for barna våre, etterslekt, fordi hvem skal tale deres sak?

Trine Bjerkli Gabor. Ny leder i Ranaregionens næringsforening.

Trine Bjerkli Gabor. Ny leder i Ranaregionens næringsforening.

Trine Gabor

Styreleder i Ranaregionen Næringsforening

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken