For Felix Rudecindo har den siste uka fortont seg som et uvirkelig mareritt. Nå sitter 38-åringen som var kjøkkensjef på Hotel Helma i varetekt på en politistasjon i Den dominikanske republikk.

Utlendingsdirektoratet og Utlendingsnemnda mener Rudecindo som har jobbet i Norge siden 2014 har oppholdt seg ulovlig i Norge.

Selv forstår Rudecindo lite av dette, og hans advokat Erling Moss kritiserer både UDI og lokalt politi for måten de har opptrådt på.

Fortvilet

Rana Blad møtte en svært fortvilet Rudecindo mandag, da hadde han fått beskjed om at politiet ville komme og hente ham og sende ham ut av landet neste morgen.

Før Rudecindo, som er statsborger i Den dominikanske republikk kom til Norge sommeren 2014, hadde han kokkeutdannelse og mange års praksis i Madrid. Han hadde oppholdstillatelse i Spania. Seinere dro han til Sverige, hvor han jobbet ved hoteller både i Arjeplog og Arvidsjaur.

Dette er saken:

  • UDI og UNE har avslått Felix Rudecindos søknader om å få bo og jobbe i Norge.
  • De mener Rudecindo som har jobbet som kjøkkensjef ved Hotel Helma på Mo har oppholdt seg ulovlig i Norge.
  • Denne uken ble utvist og sendt tilbake til Den dominikanske republikk.

 

– Jeg har alltid fulgt loven, og har søkt om tillatelser til opphold og å jobbe, og det gjorde jeg også her, sier Rudecindo.

Han forstår ikke avslagene fra UDI og UNE.

– De mente jeg ikke hadde dokumentert godt nok utdannelsen og praksisen for å kunne jobbe som kjøkkensjef. Jeg har 11 års praksis. I Madrid ble jeg leid inn for å koke for Kongen og ved pavebesøk. Så skal jeg ikke være kvalifisert, sier han og rister på hodet.

Flere papirer om utdannelse og praksis ble oversendt myndighetene, og etter at han fikk jobben på Hotel Helma, også arbeidskontrakten herfra.

– Et sjokk

– Jeg trodde jeg var inne i en prosess, at endelig avgjørelse ikke var tatt. At politiet plutselig kontaktet meg fredag, og sa jeg var her ulovlig og at jeg skulle ut, var et sjokk, sier Rudecindo.

På grunn av dette regnes jeg som en kriminell, det er det verste

Felix Rudecindo, utvist fra Norge

 

– Jeg var rolig og ble med på stasjonen. Der fikk jeg vite at jeg fikk dette på rullebladet. Jeg fikk et skjema å signere på, de ville ikke snakke med advokaten min. Jeg følte meg lurt til å signere, hevder Rudecindo.

Han fikk møteplikt hver dag på stasjonen, og mandag fikk han altså vite at neste dag ville han bli sendt ut.

– Selv om jeg mener dette ikke er rett, det var ikke slik det skulle gå, jeg er kvalifisert til å jobbe her, så ville jeg ha reist frivillig. Men jeg måtte hatt litt tid til å avslutte jobben, flytte ut av leiligheten, selge bilen, sier Rudecindo.

– Jeg liker meg i byen, jeg har jobb, kjæreste, et enkelt, men godt liv, sier han.

– Merkelig

Rudecindos sjef, hotellsjef Dag Busch ved Hotel Helma, er rystet.

 

– Felix er en trivelig kar. Han har jobbet hos oss i halvannet år. Han har gjort en god jobb, sier Busch.

At Rudecimendo sendes ut av landet plutselig nå forundrer hotellsjefen.

– Før han begynte å jobbe hos oss var han jo ansatt av Adecco ei god stund. At det kommer nå, fortoner seg merkelig, mener Busch.

Kriminell

Advokat Moss forsøkte mandag å få politiet til å utsette utsendelsen, men så skjedde ikke.

– Jeg er i varetekt på en politistasjon i Den dominikanske republikk. De behandler saken min, jeg håper jeg slipper ut snart, men jeg er bekymret. Fordi Norge mener jeg var der ulovlig, står det på rullebladet. På grunn av dette regnes jeg som en kriminell, det er det verste. Og jeg får ikke reise inn i Schengen på fem år, forteller Felix Rudecindo når Rana Blad får en kjapp prat med ham på mobil torsdag.

 

Kritiserer både UDI og politiet

Felix Rudecindos advokat Erling Moss retter sterk kritikk både mot UDI og politiet.

– Det går bare ikke an å opptre på denne måten. Jeg har jobbet med utlendingssaker i mange år, og aldri vært borti en sak så full av saksbehandlingsfeil som denne, hevder Moss.

Han mener UDI og UNE ikke har behandlet saken knyttet til dokumentasjon av Rudecindos utdanning og kvalifikasjoner korrekt. Advokaten er også sterkt kritisk til UDIs utvisningsvedtak og politiets håndtering av utsendelsen.

Han reagerer blant annet på at Rudecindo kun fikk to timer til å uttale seg om utvisningen, at han ikke fikk ha tolk til stede, at politiet ikke ville snakke med advokat Moss mens klienten var på stasjonen, og ikke minst på den hastige uttransporten.

Taushetsplikt

Presserådgiver hos Utlendingsdirektoratet, John Olav Kroken sier følgende:

– Vi uttaler oss gjerne om slike saker, men da må den det gjelder frita oss fra taushetsplikten, sier Kroken og viser til at før de kan si noe i denne saken, må de få oversendt skjemaet som ligger på deres nettsider, utfylt og signert av Rudecindo. I tillegg må de ha kopi eller bilde av gyldige ID-papirer.

Jeg har jobbet med utlendingssaker i mange år, og aldri vært borti en sak så full av saksbehandlingsfeil som denne

Felix Rudecindos advokat Erling Moss

 

Rana Blad har vært i kontakt med Rudecindo, men så lenge han sitter på politistasjonen i Den dominikanske republikk har det ikke latt seg gjøre å ordne dette.

Også hos politiet på Helgeland, viser de til taushetsplikten.

I tråd med prosedyrer

– Da politiet er bundet av taushetsplikten har jeg ikke anledning til å kommentere denne saken i detalj, sier politiinspektør Linda Frønes Rømma i Nordland politidistrikt.

– Men denne saken er behandlet i tråd med de retningslinjer og prosedyrer som gjelder for denne typen saker, sier Rømma videre.

– At fristene kan oppleves som korte har vi forståelse for. Men når det gjelder saker hvor personer oppholder seg ulovlig i Norge, er det for den norske stat et mål at slike personer fort blir uttransportert, etter at forholdene avdekkes. De fleste personer som har oppholdt seg ulovlig i Norge, har hatt god tid til å reise hjem frivillig, opplyser politiinspektøren.

– Det er ingen krav om bruk av tolk når utenlandske personer er i kontakt med politiet, men alle har krav på at opplysninger gis på et språk de forstår. Dette mener vi er oppfylt i denne saken, forklarer Rømma.

Advokat Erling Moss sier han akter å gå videre med saken, både overfor UDI og politiet.