Det går fram av innspillsbrevet som Helse Nord har gitt til Helsetilsynets foreløpige rapport knyttet til tarmkreftkirurgi i Helgelandssykehuset, etter stedlig tilsyn ved sykehuset i Sandnessjøen i oktober i fjor. Foreløpig rapport ble offentlig 8. juni, og fristen for å gi tilbakemelding på innholdet, var 1. september.
Bakgrunnen
Helse Nords kommentarer knytter seg til det regionale helseforetakets rolle i tarmkreftkirurgisaken som påpekes av Helsetilsynet i foreløpig rapport. Tarmkreftkirurgisaken startet 10. januar 2020 da foretaksledelsen i Helgelandssykehuset midlertidig stanset tarmkreftkirugi ved sykehuset i Sandnessjøen på bakgrunn av bekymringsfulle krefttall og dødelighet 100 dager etter operasjon i perioden 2016 til 2019. Helse Nords respons var å sette ned ei faggruppe ledet av egen fagsjef, som etter en kjapp gjennomgang erklærte «ingen grunn til uro» og anbefalte gjenåpning i Sandnessjøen.

Hendelsene/dødsfall ble ikke varslet til politi eller Helsetilsynet av ansatte i Sandnessjøen. Knyttes til lokaliseringskrangelen
– Helsetilsynet har i sin foreløpige vurdering kommet til at Helgelandssykehuset HF ikke har foretatt en tilstrekkelig systematisk overvåking av tarmkreftkirurgien i virksomheten i tidsrommet 2016 til og med 2019, og at det foreligger brudd på virksomhetens plikt til å arbeide systematisk med kvalitetsforbedring og pasientsikkerhet, går det fram av konklusjonen i Helsetilsynets foreløpige rapport.
Men tilsynsmyndigheten vurderer også den første gjennomgangen av pasientforeløpene som ble gjort i januar 2020 initiert av Helse Nord, som mangelfull. Helsetilsynet mener det var forsvarlig midlertidig å stanse tarmkreftkirurgisk aktivitet ved sykehuset i Sandnessjøen i januar 2020 i påvente av en gjennomgang av pasientforløp da det oppsto mistanke om kvalitetsutfordringer ved Sandnessjøen. Videre knyttes hendelser/dødsfall i Sandnessjøen som ikke ble varslet til den pågående lokaliseringskrangelen.

Ragnhild måtte opereres akutt for tarmslyng, men kreftsvulsten som da ble oppdaget hadde ikke kirurgen i Rana lov til å fjerne: – Det var litt stusselig å bli sendt hjem med kreft i magen
Eierrollen
Helse Nord RHF viser til de formelle rammene som Helseforetakslovens paragraf 16 fastsetter for de regionale helseforetakenes eierstyring, gjennom foretaksmøtet som øverste organ.
– Gjennom de siste tilsynsrapportene har Statens helsetilsyn lagt stor vekt på oppgaven som det regionale helseforetaket har til å innhente nødvendig styringsinformasjon for å sikre at underliggende helseforetak har nødvendige systemer for å fange opp og korrigere svikt i underliggende selvstendige foretak. Helse Nord RHF har merket seg denne presiseringen av eierrollen, og vil legge større vekt på dette i oppfølgingen av helseforetakene. Det er grunnleggende for våre kommentarer, skriver Helse Nords Cecilie Daae.
Tarmkreftkirurgi og robusthet
I sin foreløpige rapport påpeker Helsetilsynet at det er særskilte utfordringer knyttet til tarmkreftkirurgi og at det er innført robusthetskrav som skal bidra til kvalitet og pasientsikkerhet for denne gruppen pasienter. Videre at fagsjefene i helseforetakene i Helse Nord hadde diskutert utfordringene knyttet til robusthetskravene og foreslo i 2017 en kartlegging av hvorvidt virksomhetene tilfredsstilte disse. Det ble besluttet at temaet skulle inngå i en helhetlig kraftplan for Helse Nord.
Helsetilsynet bemerker:
– Det regionale foretaket har ikke tatt initiativ til å vurdree hvorvidt foretakene tilfredsstilte anbefalingene om robusthet for tarmkreftkirurgi. Tema knyttet til kvalitte i tarmkreftkirurgi og hvorvidt robusthetskravene er oppfylt har ikke vært tema i formell systematisk kvalitetsgjennomgang i Helgelandssykehuset og helelr ikke i tilsvareende gjennomganger mellom Helgelandssykehuset og Helse Nord.
I sin tilbakemelding til Helsetilsynet viser Helse Nord til at det meste av kreftbehandlinga Nord-Norge er funksjonsfordelt gjennom regional kreftplan og at det var besluttet at sykehus som opererte ti eller færre tilfreller av tykktarmskreft i året måtte avstå fra slik behandling. Daae påpeker også overfor Helsetilsynet at SKDE på oppdrag fra fagavdelinga i Helse Nord RHF har gjort en gjennomgang av faktisk operativ kreftbehadnling i Nord-Norge i årene 2013 til 2016.
– Denne gjennomgangen samt Helsedirektoratets robusthetskrav ble presentert for det regionale fagsjefmøtet 23. mars 2018. Etter diskusjon i fagsjefmøtet ble helserforetakene bedt om å vurdere hvorvidt kreftkirurgi i eget foretak er i henhold til anbefalingene til robusthetskravene som er satt nasjonalt, skriver Cecilie Daae.
Helse Nords administrerende direktør viser videre til at det regionale helseforetaket har gjort sentrale kvalitetsparametere kjent for helseforetakene gjennom blant annet fagsjefmøtene.
– De aktuelle resultatene fra Kreftregisteret 2019 ble presentert for helserforetakene i det regionale fagsjefmøtet 6. desember 2019, opplyser hun.

Når hendelser/dødsfall i Sandnessjøen ikke ble varslet knytter Helsetilsynet det til lokaliseringskrangelen. Slik KPMG også gjorde i varslingssakene: – Det er vanskelig å se at varslene hadde kommet om ikke ressursgruppa foreslo en struktur med ett sykehus
Januar 2020
Det var for øvrig på dette møtet tidligere, og da relativt nyansatt, fagsjef i Helgelandssykehuset Ida Bukholm, ble oppmerksom på kreftallene knyttet til dødelighet 100 dager etter operasjon ved sykehuset i Sandnessjøen for perioden 2016 til 2019. Hun mente bakgrunnen for den høye dødeligheten burde undersøkes før det ble gjennomført flere operasjoner. Tidlig i januar 2020 ble klart at det var planlagt flere tarmkreftoperasjoner i Sandnessjøen. Det utgangspunktet for den midlertidige flyttingen av operasjoner fra sykehuset i Sandnessjøen 10. januar 2020.

Ida Bukholm er lettet over at Helsetilsynet mener det var riktig å ta tak i tarmkreftkirurgien: – Men i denne saken er det ingen vinnere
– Helse Nord RHF vil i løpet av 2021 sluttføre revisjon av den regionale kreftplanen som et strategisk dokument for videre utvikling av kreftbehandlingen i landsdelen, skriver Helse Nords administrerende direktør til Helsetilsynet før hun kommenterer den konkrete situasjonen som oppsto 12. januar i fjor.
– Helgelandssykehuset HF informerte Helse Nord RHF i notat datert 12. januar 2020 at det var startet en dialog med fagmiljøene om framtidig organisering av tarmkreftkirurgi, opplyser Cecilie Daae.

Tarmkreftkirurgi-rapporten er klar: Fagekspertene konkluderer med at kvaliteten er vesentlig bedre i Mo i Rana enn i Sandnessjøen - anbefaler at kirurgi for tykktarmkreft snarest samles til ett geografisk sted på Helgeland
Hun legger til at det var fagdirektør i Helse Nord RHF som 15. januar 2020 fant det nødvendig å reise til Sandnessjøen for å komme i dialog med kirurgisk avdeling i Sandnessjøen, foretaksledelsen i Helgelandssykehuset HF og det regionale kvalitetsnettverket for tarmkreftkirurgi.
– Det ble ikke presentert noen opplysninger som skapte uro, men samtidig ble det klart at det var nødvendig med en mer grundig gjennomgang basert på pasientjournalopplysninger, skriver Daae til Helsetilsynet. Styret i Helse Nord ba på møtet 20. januar, administrerende direktør følge opp helseforetakenes systematiske arbeid med kvalitetsforbedring og pasientsikkerhet.

Tidligere enhetsdirektør Rachel Berg svarer på Helsetilsynets kreftrapport: – Som en del av foretaksledelsen er jeg ydmyk og tar til meg kritikken
Flytter tarmkreftkirurgien
Så hopper Daae i tid fram til 12. oktober 2020 da administrerende direktør i Helgelandssykehuset offentliggjorde sin beslutning om midlertidig å flytte alle planlagte tarmkreftoperasjoner fra sykehuset i Sandnessjøen til Mo i Rana.
Helsetilsynet hadde da gjennomført sitt stedlige tilsyn ved sykehuset i Sandnessjøen, 8. og 9. oktober 2020.
Helse Nord var ikke enig i løsningen Helgelandssykehuset valgte, og fikk støtte av sitt eget styre til å gjennomføre.
– Det regionale helseforetaket så behov for å finne en annen midlertidig løsning som sikrer forutsigbarhet for pasienter og pårørende mens arbeidet med videreutvikling av pasientsikkerhet innenfor tarmkreftkirurgiområdet og arbeidsmiljø pågår, forklarer Daae i innspillsbrevet til Helsetilsynet.
15. oktober 2020 vedtok styret i Helse Nord, fulgt opp i foretaksmøte med Helgelandssykehuset samme dag, å flytte tarmkreftkirurgien ut av Helgeland til Nordlandssykehuset Bodø.

Helse Nords Cecilie Daae: – Det er ikke dårlig dialog mellom meg og administrerende i Helgelandssykehuset. Det betyr ikke at vi nødvendigvis er enige i løsninga som ble etablert
Administrererende direktør i Helse Nord, Cecilie Daae forklarer handlemåten slik overfor Helsetilsynet:
– Samlet sett var Helse Nord RHF ikke trygg på at løsningen som var besluttet av ledelsen i Helgelandssykehuset, i tilstrekkelig grad ivaretar Helse Nords «sørge for»-ansvar. Det viktigste i dette ansvaret er å oppfylle pasientenes rett til øyeblikkelig og nødvendig helsehjelp. Dette omfatter å sørge for et trygt og forutsigbart tilbud for pasienter og pårørende.

Helgelandssykehuset og pakkeforløp kreft: Fortsatt utfordrende å behandle pasienter med tykk- og endetarmskreft fra Helgeland innen fristene for pakkeforløp
Helse Nord opplyser at RHFet legger til grunn at Helgelandssykehuset HF etablerer nødvendig styring og ledelse av den tarmkreftkirurgiske virksomheten. Det påpekes at diskusjonene knyttet til tarmkreftkirurgiområdet «har skapt stor uro som følge av en rekke ulike og uforutsette hendelser over lang tid. Saken preger arbeidsmiljøet, og et anstrengt arbeidsmiljø utfordrer pasientsikkerheten».
Helse Nords øverste administrative leder Cecilie Daae avslutter brevet til Helsetilsynet med å love i enda større grad å sikre nødvendig styring av kvalitet og pasientsikkerhet i tjenesten.

Mens en intern e-post til Helsetilsynet fører til at fagsjefen blir bedt om å si opp, ser verken varslingssakene eller et internt notat fra en enhetsdirektør på avveie, ut til å gi samme konsekvens