– Ikke drikk for mye av dette

 *** Local Caption *** Urolog Sissel Overn sier at mennesker ikke er kameler, med lagringsplass for masse vann. Og hvorfor kjøpe vannflasker i dyre dommer, når vi har bra nok drikkevann i springen.

*** Local Caption *** Urolog Sissel Overn sier at mennesker ikke er kameler, med lagringsplass for masse vann. Og hvorfor kjøpe vannflasker i dyre dommer, når vi har bra nok drikkevann i springen. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Folk i alle aldre sliter med irritert blære og urinlekkasje.

DEL

[Bygdeposten]  – Hvem har funnet på at vi skal drikke vann som hester? Vannflaskeprodusentene? Det er helt unaturlig, sier urolog Sissel Overn.

Hun ser at den overdrevne vanndrikkingen skaper helseproblemer. Folk i alle aldre sliter med irritert blære og urinlekkasje.

– Skaper helseproblemer

– Overdrevent væskeinntak kan være farlig. I fjor døde en 16-åring i Sverige etter vann-poker, sier Overn.

Årsaken var vannforgiftning, en tilstand der kroppen, på grunn av overdrevent inntak av vann, får en underbalanse av viktige stoffer; særlig elektrolytter, magnesium og kalsium og opphopning av væske rundt hjernen. Idrettsutøvere har kollapset på grunn av vannforgiftning, og det har vært noen tilfeller med dødelig utgang.

– Mange har lekkasje

På Overnklinikken i Hokksund i Buskerud ser Sissel Overn følgene av drikkemoten. Alt fra ungdom til eldre sliter med lekkasje.

Urologen ber pasientene måle hvor mye og når de tisser. Lister viser at noen tisser over fire liter i døgnet. Enkelte, også unge, rekker ikke fram til toalettet i tide.

En motetrend

– En ung kar som trener mye, drikker over åtte liter i døgnet. Han fyller på med masse vann og salttabletter før løp, og sliter med at han må tisse i første sving, sier Overn.

En eldre kar fikk høre av helsepersonell at han drakk altfor lite, men han drakk så mye at han måtte opp seks ganger per natt.

– Han hadde heller trengt å sove. I alle dameblader står det «drikk mye vann». Og kondisbladene vil ha oss til å fylle på mye vann før trening, men vi er ikke kameler med lagringsplass. Damer, treningsfolk og leger er verst til å mase på folk om å drikke mye, sier Sissel Overn.

– Drikk når du er tørst

Hun spør sine pasienter om hvorfor, og får rare svar.

– Som at urinen må bli klar. Hvorfor? Det er normalt at urin er gul, og mørkere om morgenen. Andre sier at de vil skylle ut giftstoffer i kroppen eller skylle tarmene. Tull! Da burde de heller tenke på hva de spiser, sier Overn.

– Vi trenger ikke å drikke før vi er tørste. Det er like dumt som å sove hele tiden for ikke å bli trøtt. Kroppen er så fint laget at vi i norsk klima og temperatur, ikke trenger å tenke på hvor mye vi drikker. Det regulerer kroppen. Vann er selvsagt sunnere enn kaffe og cola, men for mye er ikke bra, advarer urolog Sissel Overn. (ANB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken