Ikke bli en del av statistikken: Ti tips for en tryggere påskeferie

Artikkelen er over 2 år gammel

Plutselig er uhellet ute og da er det viktig å vite hva du skal gjøre.

DEL

I år planlegger annenhver nordmann å reise bort i påsken. Åtte av ti vil feriere i Norge, viser NHOs Reiselivs årlige «påskegallup». Ikke bare er påsken den store utfartstiden til fjellet, men også høysesong for besøk på legevakten.

Med mange mennesker i påskefjellet er det også en hektisk tid for frivillige hjelpeorganisasjoner som Røde Kors og Norsk Folkehjelp.

Det er mye man kan gjøre selv når uhellet er ute, og derfor har Thorleif Jansen, medisinsk sjef i den digitale legetjenesten KRY laget noen enkle «helsevettregler» som alle bør ha i bakhodet til den store påskeutfarten.

Helsevettreglene

Helsevettreglene er 10 enkle regler, med førstehjelp til alt fra småskader til mer alvorlige tilfeller som benbrudd og mulig hjernerystelse.

– Grunnen til at vi kom opp med dette, er at vi ønsker å gi et sett med enkle regler for å håndtere mange vanlige tilstander som kan ødelegge en ellers flott ferie. Men, er man i tvil, så skal man aldri nøle med å ringe 113, sier Jansen

 1. Solbrenthet        
Høy faktor før du går ut

Husk at solen er sterk i påskefjellet. Bruk høy solfaktor, smør deg før du går ut og gjenta dette senere på dagen. Husk også solbriller!

2. Frostskade          
Gjør kameratsjekk

Kulde og vind øker risiko for frostskader. På kalde dager bør du dekke til bar hud i ansiktet. Gjør gjerne kameratsjekk i løpet av turen: Se etter hvite eller blåhvite flekker på utsatte steder, for eksempel nese og kinn. Ikke gni frossen hud, men varm opp ved direkte kontakt med tørr, varm hud fra deg selv eller andre.

3. Dehydrering       
Drikk godt - selv om det er kaldt

Lange skiturer i fjellet er en flott opplevelse. Men husk godt inntak av væske! Fysisk aktivitet i kald luft gir ofte økt væsketap.

4. Brannskade        
20 minutter avkjøling i lunkent vann

Brannskader skal alltid behandles med avkjøling med vann i minimum 20 minutter. Kjølende gel og lignende kan ikke erstatte vann. Bruk vann med tilnærmet kroppstemperatur for å hindre nedkjøling. Ring legevakt eller 113 hvis brannskaden er omfattende eller du er usikker på hvor alvorlig den er.

5. Forgiftning          
Hold medisiner, vaskemidler og kjemikalier utilgjengelig for små barn

Hvis noen har inntatt kjente - eller ukjente mengder - av et stoff eller medisin, ring Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00. Giftinformasjonen er en døgnåpen tjeneste som har god kunnskap om de aller fleste giftstoffer. Ring 113 hvis du mistenker alvorlig forgiftning. 

6. Alkoholinntak    
Alkohol gjør at du tåler mindre kulde

Husk at alkoholinntak gir økt varmetap og du blir raskere nedkjølt hvis du oppholder deg utendørs. Vær også forsiktig med å innta alkohol før skiturer. Fysisk aktivitet etter alkoholinntak øker nemlig risiko for alvorlig blodsukkerfall, som kan føre til bevisstløshet. - Og ta hensyn til barn hvis de er med på turen! 

7. Sår         
Hold såret rent 

Ved sårbehandling er det viktig at man renser såret grundig for å forebygge infeksjon.  Det beste er å vaske såret med vann, eventuelt sterilt saltvann fra apotek. Mindre sår beskyttes med kompress eller plaster.  Dersom du er usikker på om såret bør sys eller tror det har gått infeksjon i det bør lege kontaktes. 

8. Gnagsår               
Husk gnagsårplaster

For å unngå gnagsår er det lurt å gå inn sko på flere kortere turer før man starter på en langtur, og gnagsårplaster eller sportsteip kan legges over utsatte hudområder. En tynn nylonstrømpe innerst kan også redusere friksjonen mot huden. Har du først fått gnagsår, er det viktig å holde såret rent, da det lett blir betent.

9. Brudd eller forstuvning              
Hold den skadde kroppsdelen i ro og høyt

Hold det skadde området i ro ved å støtte opp rundt eller spjelke. For å hindre hevelse holdes det skadde området høyt og man kan surre rundt et elastisk bind eller lignende. Unngå å surre så stramt at det hindrer sirkulasjon. Kjøl eventuelt området ned, men unngå frostskader og generell nedkjøling!

10. Hodeskade         
La den skadde hvile, og kontakt lege

Symptomer på hjernerystelse kan blant annet være kortvarig bevisstløshet i forbindelse med fall eller slag mot hodet, forvirring, trøtthet, hukommelsestap, hodepine og kvalme. La den skadde hvile, og kontakt lege.

Artikkeltags