Røykgranat gikk av på Drevjamoen - mange sendt til lege

Rundt klokken 09, torsdag morgen fikk politiet melding om en røykgranat som gikk av under en øvelse hos Forsvaret på Drevjamoen. Foto: Vegard Olsen

Rundt klokken 09, torsdag morgen fikk politiet melding om en røykgranat som gikk av under en øvelse hos Forsvaret på Drevjamoen. Foto: Vegard Olsen

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Helgelendingen: Politiet i Nordland fikk i morgentimene torsdag melding om at en røykgranat hadde gått av ved Drevjamoen. Nødeetatene rykket ut til stedet og først gikk meldingen på at sju personer ble sendt til lege for sjekk, men dette tallet ble senere justert til 15.

Oppdatert 12.00: Helgelandssykehuset melder at de har satt katastrofestab og at 27 personer er inne til sjekk.

Oppdatert 10.39: Heimevernet har sendt ut følgende pressemelding etter hendelsen: Til sammen 15 soldater fra Sør-Hålogaland heimeverndistrikt 14 er sendt til legesjekk etter at en røykgranat gikk av ved et uhell tidligere i dag. Uhellet skjedde i øvingsområdet tilknyttet Drevjamoen militærleir i Mosjøen.

Skadeomfanget til soldatene tilhørende Salten HV-område er foreløpig ukjent, men politiet etterforsker nå saken.

Distriktssjef i HV-14, oberstløytnant Bengt Henriksen sier det viktigste for Heimevernet nå er å la politiet få gjøre sine undersøkelser samt å ta vare på alle soldatene som var med på denne øvelsen og sørge for at alle får den hjelpen de trenger.

Han ønsker i tillegg å sette ned en ulykkeskommisjon for å se nærmere på hva har skjedd og hva som kan gjøres for å forhindre dette i fremtiden.
Pårørende til alle de involverte i uhellet med røykgranaten tidligere i dag er informert.

Oppdatert 10.36: Ytterligere åtte soldater er på sykehuset i Mosjøen nå for undersøkelser, slik at det totalt er 15 soldater som er skadet eller undersøkes for skader. Arbeidstilsynet er varslet og politiet har satt igang etterforskning, skriver politiet på Twitter.

Oppdatert:

Hendelsen har skjedd utenfor selve leirområdet, og oberstløytnant for HV-14, Bengt Henriksen kan fortelle at alle som har vært i nærheten av granaten da den gikk av, eller har inhalert røyk er ivaretatt av helsepersonell.

– Vi vet ikke skadeomfang eller hvordan dette har skjedd. Fokuset mitt som sjef for HV-14 er å ta vare på soldatene, sier han.

– Hva gjør dere videre?

– Politiet er på stedet og gjør sine undersøkelser. Jeg har også utnevnt en egen offiser som gjør egne undersøkelser av hendelsesforløpet, sier Henriksen.

Innsatsleder på stedet Tommy Sørensen bekrefter at det har vært et øvingsuhell der en røykgranat har gått av.

– Det var flere til stede da uhellet skjedde, og antallet er litt uklart. Det er et tosifret antall personer som er sendt til sykehus, fortrinnsvis i frykt for at de kan være utsatt for giftig røyk. Utenom det har vi ikke fått tilbakemeldinger på skadeomfanget, sier han.

– Hva gjør politiet videre?

– Vi har varslet arbeidstilsynet, og samarbeider ellers tett med forsvaret og HV-14 på stedet. Der tar vi avhør av de involverte, og det er også gjort tekniske undersøkelser på stedet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken