Kjenner ikke til at det tidligere er operert inn nytt hjerte til både far og sønn

Lever godt: Både far og sønn måtte gjennom operasjon for å få nytt hjerte. Både Vegard (t.v.) og Wiggo Skotnes er takknemlige for at de har fått en ny start på livet, hele to ganger.

Lever godt: Både far og sønn måtte gjennom operasjon for å få nytt hjerte. Både Vegard (t.v.) og Wiggo Skotnes er takknemlige for at de har fått en ny start på livet, hele to ganger. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Hjertelege sier det var spesielt å operere Vegard sju år etter faren.

DEL

I de årene man har drevet med hjertetransplantasjoner har det så langt hjertelege Bjørn Bendz kjenner til ikke skjedd at en far først har gjennomført en hjertetransplantasjon, og så har sønnen kommet inn for samme operasjon en del år etterpå.

- Det var spesielt å få inn Vegard. Jeg hadde ansvaret for å følge opp hans far Wiggo for syv år siden, sier han.

Han er derfor svært glad for alt ser ut til å gå veldig bra denne gangen også.

- For oss som jobber med dette gjør det inntrykk å få inn så unge hjertesyke pasienter, sier han.

Bendz forteller at de som driver med hjertetransplantasjoner på Rikshospitalet gjerne skulle hatt et større tilfang av aktuelle hjerter.

- Her handler det om at folk tenker gjennom hva de ønsker skal skje med organer i deres kropp etter deres død, og at de meddeler dette til sine pårørende, sier hjertelegen.

Han forteller at det ikke er slik at et hvilket som helst hjerte passer til hvilken som helst pasient. Det bør stemme med blodtype, kjønn og alder.

- I forbindelse med en hjertetransplantasjon må den som får et nytt hjerte i kroppen gå på en hel del medisiner, som hindrer at det oppstår en konflikt mellom kroppen og det nye hjertet, sier han.

- Noe av det som bidrar til at Vegard Skotnes kommer seg raskt er at han var en aktiv ung idrettsutøver, som ikke har tapt for mye styrke da han var svært dårlig, sier Bendz.

Artikkeltags