Gå til sidens hovedinnhold

– Jeg tror ikke jeg følte det var så alvorlig, men jeg fortalte likevel åpent til folk at jeg hadde en alvorlig sykdom og at jeg kom til å dø en dag

Artikkelen er over 4 år gammel

Jørgen Akselsen har overlevd leukemi og vet hvor viktig det er å ha Kreftforeningen i ryggen.

Jørgen var bare to år gammel da han ble syk. Beinmargsprøven viste akutt lymfatisk leukemi.

– Etter en pause på ett og et halvt år fikk jeg tilbakefall da jeg var fire og seks år gammel. Den siste gangen ble det søkt etter donor, forteller Akselsen. Hans eneste sjanse var å gjennomgå stamcellebehandling.

– I Norge på den tiden var det ikke mulig å gjøre det, og så vidt jeg vet var jeg en av de første fra Nord-Norge som fikk den behandlingen.

3. januar 2003 kom meldingen. Jørgen som da var åtte år, kunne få stamceller fra en navlestreng.

Fikk mye hjelp

– Jeg husker det ble satt snørekord i Rana like før vi skulle til Stockholm. Der ble jeg innlagt og var i isolat i åtte uker. Det jeg husker er at jeg var lei meg og irritert og lurte på hvorfor alle fikk være ute, bare ikke jeg, men jeg var jo sengeliggende og var tilkoblet en pumpe.

– Jeg tror ikke jeg følte det var så alvorlig, men jeg fortalte likevel åpent til folk at jeg hadde en alvorlig sykdom og at jeg kom til å dø en dag. Samtidig lurte foreldrene mine på om de kom til å miste en unge.

Akselsen gjør seg mange tanker når han leser om bruken av stamcellebehandling i Norge. Han tror stamceller i flere sammenhenger kan være en god løsning. Selv fikk han friskmeldingen i 2013 og er i dag en frisk 22-åring. Nå som Kreftforeningen drar i gang den landsomfattende innsamlingsaksjonen, er det til hans full støtte.

– Selv fikk vi mye hjelp da vi trengte det som mest. Foreningen både støtter de som blir rammet og familien rundt.

Bearbeider sorgen

Målet med årets Krafttak mot kreft er å gi pasienter med uhelbredelig kreft flest mulig leveår og best mulig livskvalitet. For den lokale aksjonslederen Line Sakariassen var det personlige grunner som gjorde at hun engasjerte seg.

– Jeg ble med i 2011 som var samme året pappa døde av kreft. Jeg engasjerte meg som bøssebærer og ble spurt om jeg ville lede aksjonen her. Det gir meg utrolig mye godt og er en god måte å bearbeide sorgen på. Jeg føler at jeg gjør en jobb som er viktig. Du vet aldri hvem eller når kreften rammer.

Det har blitt en tradisjon at årets russ er bøssebærere.

– Det er et veldig stort engasjement blant medrussen, og i år har ekstra mange meldt seg på, sier visepresident Katrine Sivertsen som tror at årsaken til interessen er at mange har vært rammet av eller kjenner noen som har eller har hatt kreft.

– Jeg tror mange føler at de kan gi noe tilbake gjennom å bidra til innsamlingen, sier hun.

Innsamling

Torsdag 9. mars får mange husstander besøk av russ som samler inn penger til årets Krafttak mot kreft.

 

Kommentarer til denne saken