Gå til sidens hovedinnhold

Utbrudd av kusma blant deltakere på Trænafestivalen

Artikkelen er over 2 år gammel

Folkehelseinstituttet melder at det har vært fem sykdomstilfeller av kusma blant unge voksne i sommer.

De syke har deltatt på Trænafestivalen fra 5. til 8. juli og på Heimfestivalen i Trøndelag 26. til 28. juli, eller hatt kontakt med deltakere på festivalene, opplyser Folkehelseinstituttet på sine nettsider. De ser ikke bort fra at det kan komme flere tilfeller de neste ukene.

Det har tidligere vært utbrudd av kusma blant unge voksne både i Norge og andre land. I 2015 og 2016 var det utbrudd av kusma i flere studentmiljø i Norge, og 232 tilfeller ble meldt. De fleste av de syke i disse utbruddene har blitt vaksinert som barn.

– Immuniteten mot kusma kan minske med tiden, og vaksinen verner trolig dårligere mot enkelte undergrupper av kusmaviruset. Festivallivet fører mange menneske tett sammen. Det er fortsatt flere festivaler på programmet, og snart åpner dørene til universitet og høyskoler. Det er derfor grunn til å minne helsetjenesten om muligheten for kusma blant unge voksne, sier overlege Are S. Berg i Folkehelseinstituttet.

Kusma smitter ved dråpesmitte eller direkte kontakt med spytt. Inkubasjonstiden for sykdommen er to til tre uker. De vanligste symptomene er moderat feber i cirka ett døgn før spyttkjertlene hovner opp.

Personer med symptom av kusma eller som er i tvil om de kan være smittet, bør kontakte fastlegen.

Kommentarer til denne saken