30 prosent færre dør av hjerteinfarkt

Færre: At færre røyker vises på hjerteinfarktstatistikken.

Færre: At færre røyker vises på hjerteinfarktstatistikken.

Artikkelen er over 2 år gammel

Betydelig færre dør av hjerteinfarkt og hjerneslag.

DEL

[AVISA NORDLAND] Fra 2012 til 2016 er dødelighetsratene som følge av akutt hjerneslag redusert med 25 prosent og av akutt hjerteinfarkt med 30 prosent. Dette viser en ny rapport fra Hjerte- og karregisteret i Folkehelseinstituttet.

De nye tallene ble publisert i rapporten «Hjerte- og karregisteret: Rapport for 2012–2016» i anledning Helse- og kvalitetsregisterkonferansen 2018 i Tromsø torsdag. Konferansen samlet medisinske fagmiljø, myndigheter og ledelse med interesse for helseregistre.

Hele 2102 færre personer døde av hjerte- og karsykdommer i 2016 enn i 2012. I 2016 var antallet redusert til knapt 11 000 dødsfall.

Foruten lavere dødelighet som følge av hjerte- og karsykdommer, er også forekomst av de to sykdommene redusert i løpet av femårsperioden. Forekomsten av hjerneslag på sykehus har gått ned med rundt åtte prosent, og forekomsten av hjerteinfarkt på sykehus med rundt 15 prosent.

– Svært gledelig, sier overlege Rune Kvåle ved Hjerte- og karregisteret.

Som antar at endringer i risikofaktorer som blodtrykk, kolesterol, kosthold og røyking har hatt stor betydning for nedgangen.

Artikkeltags