Snart kan mobiltelefonen erstatte mange legebesøk

Foto: Jarl-Stian Olsen, Jan Fredrik Frantzen, NST/Scanpix

Foto: Jarl-Stian Olsen, Jan Fredrik Frantzen, NST/Scanpix

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Kan for eksempel fortelle om du har feil hjerterytme - eller om du blir utsatt for stråling eller luftforurensning. Men det er flere fallgruver.

DEL

Først revolusjonerte smart-telefoner banken, shopping og TV-underholdning. Ifølge Wall Street Journal er medisin neste steg.

Det skriver Nord24.

Nøkkelord er digital teknologi, sky-tjenester og datamaskiner. Her er noen av mulighetene i nær fremtid:

  • Hjelpemiddel for å diagnostisere øreinfeksjon
  • Hjelpemiddel for å fange hjerterytme
  • Apper for å overvåke mental helse

Teknologien kan redusere legebruken, kutte kostnader, kutte behandlingstiden og gi mer makt til pasientene, ifølge WSJ.

En av seks i cyber-space

I dag kan du ta et bilde av for eksempel et utslett med smart-telefonen, og laste ned en app som tolker bildet. I løpet av noen minutter, ved hjelp av en algoritme, får du en sms med en diagnose - samt anbefaling om enten et legebesøk eller en passende sårsalve.

Smarttelefoner brukes til å måle blodtrykk og hjerterytme (EKG).

Det er også blitt vanlig med legebesøk via video på smarttelefonen, dag og natt, i USA.

Konsulentfirmaet Deloitte opplyser at så mye som en av seks amerikanske legebesøk var virtuelt i 2014. Og mulighetene fremover er uante. Mer om det litt lenger ned i artikkelen.

Fallgruver

I Norge kommer også utviklingen med stormskritt.

- Fastleger har et enormt behov for å bli skolert i hvordan de skal rådgi sine pasienter og hvilke fallgruver og feller de bør være obs på sammen med sine pasienter. Jeg tror at det ikke er mulig å regulere dette, men at det sikkert vil bli behov for å samle erfaring med ulike apper ett sted slik at man kan få hjelp til å finne fram til de gode og unngå de mest risikable, sier Per Hasvold, forsker og seksjonsleder ved Nasjonalt Senter for telemedisin (NST).

Ved NST tror de på raske endringer.

- Noe er gått galt om vi ikke i løpet av de to neste årene ikke ser en mer utstrakt bruk av digitale helesetjenester som vi har tilgang til via våre smarttelefonen. Med pasienten i førersetet, må alle aktørene i helsetjenesten dra i samme retning, sier Siri Bjørvig, seksjonsleder ved NST.

- Hva er farene?

- Den største faren er å ikke gjøre noe. Teknologi er ikke et mål i seg selv, men et av støtteverktøyene for å leverere tjenester. Tillitt, sikkerhet og personvern må være ivaretatt.

I Norge brukes appen Diabetesdagboken der personer med diabetes kan forstå sammenhengen mellom eget kosthold, aktivitetsnivå, insulinbruk og blodsukkerverdier.

- Dataene gjør det mulig å enklere se mønstre i eget liv og sykdom. Slik har pasienter fått reelt lavere langtids blodsukkerverdier fordi de lettere kan se hva de må endre på og hva de gjør riktig, noe som er et mål for denne pasientgruppen og gir lavere risiko for senkomplikasjoner, sier Bjørvig.

Hjemme-sykehus

Enda større forandringer er på gang - både i Norge og utlandet. Sensorer kan kobles på armen som en klokke og overvåke egen helsetilstand - uten at du trenger å ligge på sykehus.

Det kan kutte behovet for enkelte dyre sengeplasser på sykehusene.

Andre bærbare sensorer, for eksempel et halsband, kan overvåke hjertefunksjonen, sjekk væskenivå i lungene. Kontaktlinser kan sjekke glukosenivå eller trykk, og hodebånd kan overvåke hjernetrafikken.

Apple med Health-plattform

På samme måte kan sensorer via mobiltelfonen si fra om man blir utsatt for stråling, luftforurensning og plantevernmidler.

Hjelpemidler (tillegg) til mobiltelfonen kan kobles til for sjekke lever og nyrer, samt analysere pust, svette og urin.

I løpet av det neste tiåret er forventingen at man kan overvåke nesten ethvert organ i kroppen, via nano-sensorer i blodstrømmen.

Mobiltelefonen kan også brukes til å sikre at du tar medisinene, slik det er foreskrevet.

- Det skjer en rask endring hele tiden i kvalitet og interoperabilitet mellom apper og større systemer som er også såpass raskt i utvikling at det er nesten umulig å tenke seg et godkjenningssystem som vil funke og samtidig henge med på utviklingen, sier Hasvold, og legger til:

- Apple lanserte nylig sin Health-plattform, som en del av neste versjon av iOS og Samsung har annonsert noe lignende sammen med en meget avansert klokke med sensorer for EKG og mye annet.

Hacking

Potensielle farer ligger i hacking, nøyaktighet i instrumentene og sensitiv pasientinformasjon på avveie.

- Det blir veldig spennende å følge utviklingen her og også se på hvordan de etablerte aktørene innen medisinskteknisk utsyr omstiller seg til de mulighetene som apper og kroppsbårne sensorer gir. For 15-20 år siden startet en voldsom endring da MTU ble digitalisert. Mange av bedriftene som var supergode på analoge instrumenter gikk dukken eller slet med å omstille seg. Det skal bli spennende og se om det samme skjer denne gangen også. Det at etablerte aktører går dukken eller får konkurranse fra aktører som kan levere til en helt annen pris og kvalitet er stort sett bra, men betyr også at etablerte tillitsforhold til hvem som leverer kvalitet må omdefineres, sier Hasvold.

Egenmestring

Ifølge NST skjer det mye her til lands innen digital teknologi og egenmestring. NST har prosjekter mot kolspasienter og hjerteopererte der det brukes tredemølle og videokonferanse til å koble fysioterapeut med pasienter som er i rehabilitering. Flere av produsentene av trim- og treningsapparater har produkter som likner på det NST driver med - enten det gjelder virtuelle sykkel/tur/treningsvenner.

- Framover kommer NST til å jobbe mer med overvekt som problem der vi vil prøve ut ulike tekniske løsninger, sier Bjørvig.

Eksempler på helseapper og dingser

  • Dingser: Jawbone UP, Fitbit, Nike Fuel+, Polar Loop, Garmin Vivofit, Pebble smartklokke: Samsung og Apple ser ut til å kaste seg over dette markedet. Dingsene vil bruke sensorer til å måle aktiviteten din og andre sider ved livsstilen, som søvn, stress, hvor lenge man sitter i ro, osv. Målingene brukes så til å gi tilbakemelding og motivasjon til å endre de sidene av livsstilen som ikke er bra for helsa.
  • Mobiltelefon: Moves, Runkeeper og 24/7 bruker akselerasjonssensorene og GPSen i mobilen til å tracke aktivitet. 24/7 bruker mikrofonen til å høre på pustingen mens du sover for å gi et mål på kvaliteten av søvnen. Flere slike apper er koblet opp mot samfunn som deler data og konkurrerer mot hverandre eller gir hverandre oppmuntring til nye mål. Strava er kanskje den mest kjente blant de som like å konkurrere. Den kan registrere bakker eller bestemte strekninger og så lages det en rangeringsliste over lokale rekorder på disse strekkene. Da kan du konkurrere med «hele verden» eller enkeltpersoner.

Artikkeltags