Den nest høyestliggende hytta til Hemnes turistforening rundt Okstindmassivet er Gråfjellhytta. Den korteste ruta til hytta fra lavlandet starter øverst i Brygfjelldalen og går opp gjennom Sjurfinnheimen.

– Nå kan vi ikke lengre sende folk ut på vandring etter denne turstien. Folk kommer seg regelrett ikke over elva, fortalte hyttevert Arild Inderdal fra Hemnes turistforening til Rana Blad tidligere i sommer etter stor issmelting og klimaendring.

Nå har turistforeningen bygget bro over elva, og på den måten fått åpnet opp den populære turstien igjen.

– Det lyktes oss i å få opp brua ganske fort. Da det passet sånn med helikopteret, hev vi oss rundt og sørget for adkomst til hytta sånn at det ikke skulle være umulig å komme seg over, sier Inderdal nå.

– Men vi skal gjøre den mer fast, for jeg er litt spent på om vi bevarer den igjennom vinteren. Den står på en litt utsatt plass. Det jeg er mest redd for er sørpeskred, da nytter det ikke. Jeg har en plan videre hvis det ikke lykkes, men da blir det et større byggeprosjekt.

 

Arild Inderdal forteller at det allerede har vært folk på tur som har tatt den i bruk.

– Det har alltid vært lett å komme seg over elva, men så kom det plutselig folk ned i sommer som hadde snudd fordi elva var for stor. Nils Reinåmo var oppe 30. juni og da var det ingen problem. Men da jeg gikk opp 1. juli, var det ikke kommende. Jeg så med en gang at her hadde det skjedd noe og det viste seg at det var et vassdrag som skule gått en annen vei som hadde kommet inn. Jeg var oppe og kikka, og så at breen hadde trukket seg tilbake, og da blir alt forandret. Bekkeleiet der elva eller bekken skulle ha gått, var tørt, og så hadde det kommet inn i denne elva, forteller hytteverten.

 

SE VIDEO: Snøsmelting gjør det umulig å gå populær turvei