Hemnes vil fortsatt ha strenge karanteneregler, Lurøy går ned til karantene fra tre fylker og Nesna vurderer å følge Rana

kommuneoverlege Ilkka Maapalo i Nesna kommune sier at de nå diskuterer om de skal oppheve de lokale karantenebestemmelsene.

kommuneoverlege Ilkka Maapalo i Nesna kommune sier at de nå diskuterer om de skal oppheve de lokale karantenebestemmelsene. Foto:

Denne uka vedtok Rana kommune å oppheve alle karantenebestemmelser, og andre kommuner kan følge etter.

DEL

Hemnes kommune har fulgt Rana kommune ganske tett når det gjelder karanteneregler, mye på grunn av at kommunene har mye samarbeid innen helse.

Onsdag skal kommunestyret i Hemnes drøfte karantenereglene, og rådmannen innstiller denne gangen ikke å følge Rana kommune, som tirsdag opphevet alle karantenebestemmelser innad i Norge.

Rådmannen innstiller på at Hemnes fortsatt skal ha karantene for alle som kommer fra fylker sør for Dovre, det vil si at innreiser fra Trøndelag og Møre og Romsdal, i tillegg til Troms og Finnmark, ikke er omfattet av karantene.

- Begrunnelsen for dette er at Hemnes kommune fortsatt ikke har hatt smitte. Rådmannen ønsker å redusere muligheten for at smitte oppstår lengst mulig. En grense sør om Dovre vil fortsatt kunne bidra til dette, skriver rådmannen i innstillingen til kommunestyret.

Det er også forslag om at kommunestyret delegerer fullmakt for smittevernbestemmelser til formannskapet.

Kan gå mot oppheving

Nesna kommune skal også komme med ny forskrift om karantener denne uka, og det kan gå mot oppheving av alle karantentiltak, slik Rana kommune har gjort.

Forrige uke ble det vedtatt ny forskrift om utvidede karanteneregler for Nesna kommune. Karanteneregler gjelder for de som kommer reisende fra Oslo, Viken, Vestfold og Telemark, Agder og Vestland. Det er ikke lenger karantene for de som kommer tilreisende fra Trøndelag, Innlandet og Møre og Romsdal.

Kommuneoverlege Ilkka Maaoalo sier til Rana Blad tirsdag at saken nå er under diskusjon.

- Med tanke på brevet fra Fylkesmannen som inneholder en sterk anbefaling om å avslutte med lokale karantenetiltak, er det ikke usannsynlig at Nesna kommune velger ikke å fatte et nytt vedtak om lokale karantenregler, sier Maaoalo.

Ny innstilling snart

Lurøy har i dag karantene for tilreisende fra fylkene Oslo, Viken, Vestfold og Telemark, Agder og Vestland. En periode var også Tromsø en del av karantenebestemmelsene.

Ny administrativ innstilling som er klar tirsdag ettermiddag går på at tilreisende fra fylkene Oslo, Viken og Vestland omfattes av karantenepålegg.

Det anbefales at en i størst mulig grad begrenser reising mellom Lurøy og andre kommuner/fylker for å redusere smittefaren.

De nåværende vedtakene er gjeldende i Hemnes fram til og med onsdag 29. april, og for Nesna og Lurøy til og med torsdag 30. april.

Artikkeltags