Christine Trones: – Jeg ønsker slett ikke en ny runde med kommunesammenslåing

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Lørdag kveld offentliggjør ordfører i Hemnes kommune, Christine Trones (H) en pressemelding som dementerer uttalelser som ble presentert i mediene.

– Christine Trones ønsker slett ikke en ny runde med kommunesammenslåing. Hun stemte – som resten av kommunestyret – mot sammenslåing for bare en liten stund siden, og hun vil naturligvis kjempe for at Hemnes skal være egen kommune også i framtiden.

- Hun har blitt offer for slett journalistikk og dårlig klipping, står det i pressemeldingen.

- Det hun er sitert på i NRK Nordlands klipp i går morges er:
«Jeg tror at alle sammen, skal man få det til, må alle bidra, også de store kommunene. Og da er det en spennende tanke å tenke alternativt.”, og videre «I en kommune som er så stor så må alle avgi noe for å bygge den nye kommunen. Da er det ikke bare sånn at de store vinner og de små taper. Det er jo fordi vi er så redde for at de små skal tape at vi har sånn motstand mot kommunesammenslåing».

-Christine Trones ønsket å dele noen tanker om hvorfor man ikke lykkes med kommunesammenslåing og hvorfor det er de mindre kommunene som har størst motstand. Årsaken til dette er at de små kommunene er redd for å tape funksjoner, mens de store opplever at de styrker seg, står det i pressemeldingen.

- Dette ble demonstrert da kommunestyret i Hemnes i forrige periode foreslo å få utredet en modell som besto av Indre Rana, Hemnes, Vefsn, Grane og Hattfjelldal. Verken Rana eller Vefsn ønsket å få utredet en slik modell og det er selvfølgelig fordi de er redd for å tape administrasjonsfunksjoner som de i dag har.

Kommunestyret i Hemnes foreslo flere modeller som kunne utredes, også en modell som besto av Hemnes, Hattfjelldal og Grane, men verken Grane eller Hattfjelldal ønsket en slik løsning.

- Skal man lykkes i slike prosesser må man sikre at alle, også de små, opplever å få noe, og ikke bare avgi til den store kommunen.

Christine Trones poengterer at det nå ikke er aktuelt for Hemnes å tenke kommunesammenslåing.

– Vi står stødig på egne bein som egen kommune, sier hun i pressemeldingen.

NrK Nordland på sin side avviser at de har feilsitert Trones.

- Vi avviser at Trones er feilsitert og har laget en sak basert på et intervju der hun tydelig tar til orde for at en storkommune på Indre Helgeland er noe hun og Hemnes ønsker. Hvorvidt dette skal være en prosess nå eller senere er et åpent spørsmål i vår sak. 

I vårt arbeid med NRKs valgomat viser det seg at mange folkevalgte i Nordland mener kommunesammenslåing fortsatt er et aktuelt tema selv om man nylig har stemt ned et slikt forslag, sier nyhetssjef Adrian Dahl Johansen.

Artikkeltags