Da lillebroren Torje tok sitt eget liv gikk verden i svart for Ove-Johan: – I begynnelsen handlet det bare om å overleve

På rett vei: Ove-Johan Kvalbukt (35) så ingen vei ut da sorgen rammet brått og brutalt. Nå vet han at det er mulig å få livet på rett vei igjen. Det hjelper å snakke om det som er vanskelig. Foto: Øyvind Bratt

På rett vei: Ove-Johan Kvalbukt (35) så ingen vei ut da sorgen rammet brått og brutalt. Nå vet han at det er mulig å få livet på rett vei igjen. Det hjelper å snakke om det som er vanskelig. Foto: Øyvind Bratt

Artikkelen er over 2 år gammel

For Ove-Johan Kvalbukt gikk verden i svart da han mistet lillebror Torje Georg i selvdød. Nå har Ove-Johan klart å mekke livet sammen igjen. Åpenhet ble et viktig verktøy.

DEL

– Torje Georg var ti år yngre enn meg. Det var påska for fire år siden, like før han skulle fylle 21 år. Han var en blid, omgjengelig og hjelpsom fyr, en som alltid stilte opp for andre. Torje Georg var ikke bare broren min. Han var en av mine beste venner, sier Ove-Johan Kvalbukt.

Kom ikke hjem

Lillebroren var ventet hjem fra Bodø påska i 2013, men kom ikke med toget. Familien ante uråd da de ikke fikk tak i ham på telefon, og sendte bekymringsmelding til politiet. Beskjeden som kom, var den verst tenkelige.

– Jeg var i kontakt med ham kvelden før, og merket ikke at noe var galt, sier Ove-Johan.

Han skulle fylt 31 år, men opplevde brått en sorg så altoppslukende at han ikke så noen vei ut.

– I begynnelsen handlet det bare om å overleve. Jeg var i sjokk, og var delvis sykemeldt et halvt år, forteller Ove-Johan og legger til:

– For meg var det viktig å bearbeide det som hadde skjedd, å ta meg den tida som var nødvendig til å tenke gjennom samtaler vi hadde hatt og meldinger vi hadde sendt. Jeg fikk hjelp av en profesjonell samtalepartner til å sortere tanker, og som hjalp meg til å ta fatt i tunge tanker og styre dem på rett vei før de fikk festet seg.

Ove-Johan opplevde stor forskjell på hvordan folk forholdt seg til ham og familien.

Ingen er sterk nok til å takle noe som dette helt på egen hånd

Ove-Johan-johan kvalbukt, storebroren til Torje Georg

– For meg kjentes det veldig godt når folk tok kontakt med meg for å prate, gjerne om vanlige, normale ting. Når kompisene ville ha meg med ut, så opplevdes det veldig bra, sier Ove-Johan og legger til:

– Det finnes mye fine folk. Ingen er sterk nok til å takle noe som dette helt på egen hånd.

Fire år etter at lillebroren valgte å ta livet sitt, føler Ove-Johan at livet hans er på rett kjøl igjen. Han er 35 år, har samboer og er teknisk leder hos Mekonomen i Korgen.

– Selvfølgelig er savnet der og jeg skulle ønske at Torje Georg kunne oppleve det som skjer i livene våre, sammen med oss. Men jeg har det bra, sier Ove-Johan.

Inviterer til Båtstua

Landsforeningen for etterlatte ved selvmord, LEVE, har lokalforening i Hemnes. Den var Ove-Johan med på å etablere.

– Det er flere mennesker som tar sitt eget liv, enn personer som dør i trafikken. Nå er det på tide at vi snakker om dette. Selvmord har vært tabu altfor lenge, sier Ove-Johan Kvalbukt.

Torsdag kveld 14. september inviterer LEVE til markering av Verdensdagen for selvmordsforebygging, på Hemnesberget.

– Vi møtes i Båtstua, og alle er velkommen. LEVE er en organisasjon for etterlatte, men jobber også forebyggende. De har blant annet en hjelpetelefon for dem som trenger noen å snakke med. I Hemnes har vi Leve-kafé cirka en gang i måneden, der vi treffes og snakker uformelt sammen. Det er for alle, det er nok at du bryr deg, sier Ove-Johan og legger til:

– Det er forresten en veldig lett stemning på møtene våre. Vi ler mye, prater om mange ting og det er rom for å dele tanker. Det er til stor hjelp å snakke med folk som forstår, fordi de har vært der selv.

På markeringa torsdag kveld blir det informasjon om LEVE, det blir underholdning av Bitchy Big Boobies Bang Band og appell av Sarah Eline Falkenhaug og Birgitte Skjefstad. Kaffe og loddsalg hører også med.

Ove-Johan fant hjelp og støtte blant annet i LEVE. Han vet nå at livet lar seg mekke, også når ting er som svartest. Den erfaringa deler han gjerne videre.

– Jeg husker fortsatt første gangen jeg lo høyt etter alt det triste. Da stoppet jeg opp og tenkte, hva skjedde nå, sier Ove-Johan med et smil og legger til: – Det oppleves godt å kunne minnes broren min med et smil, å kunne le av de gode historiene vi har sammen.

Fakta

Verdensdagen for selvmordsforebygging er 10. september.

LEVEs budskap for 2017 er:

ÅPENHET: Når vi snakker åpent om liv som er vanskelige, blir vi mer oppmerksomme på andre.

TAKE A MINUTE: Det kan igjen føre til at du stopper opp der du hadde tenkt til å gå forbi.

CHANGE A LIFE: Et slikt øyeblikks oppmerksomhet fra deg kan endre en annens liv.

Vis at du ser, at du lytter, at du bryr deg.

Artikkeltags