Ny ventil skal sikre nok vann i Røssåga - monteringen utsettes i fem år

KRAFTVERK: Nedre Røssåga.

KRAFTVERK: Nedre Røssåga.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Statkraft skal montere én omløpsventil i år, mens en ventil nummer to er utsatt i fem år.

Reaksjoner

Rana Blad skrev onsdag om kraftrekorden i Nedre Røssåga. I artikkelen uttalte kraftverksjef Marianne Fineide at: «I løpet av året skal vi få på plass en omløpsventil, som skal sikre at vi overholder minstevannføringen i Røssåga på 15 kubikk i sekundet, selv om resten av kraftverket står.»

En del har stusset på dette, fordi Statkraft for noen år tilbake ble pålagt å installere to omløpsventiler av 15 m3/s, til sammen 30 m3/s.

Både Rana Blad og Statkraft selv har fått reaksjoner.

To ventiler, men en utsatt

Produksjonssjef Toril Sommerli ønsker derfor å presisere:

Statkraft forholder seg til avtalen med Hemnes kommune og planlegger uansett ikke produksjon med en vannføring under 30 m3/s.

Toril Sommerli, Produksjonssjef Statkraft

– Minstevannføringa i Røssåga er 15 m3/s. Det stemmer at vi ble pålagt to omløpsventiler av 15 m3/s. Dette ble seinere påklaget til NVE, som fortsatt sto på at det skal bygges to slike omløpsventiler. Den ene blir bygd i år, men den andre har vi fått utsettelse på inntil fem år på å montere. I mellomtiden skal erfaringene evalueres. Vi holder det dessuten for svært lite sannsynlig at vi vil kunne havne i en situasjon der begge kraftverkene står samtidig slik at vi ikke kan oppfylle minstevannføringa. I tillegg pågår det en prosess med revisjon av konsesjonsvilkårene, slik at det foreløpig er usikkert hva det endelige reglementet for eksempelvis minstevannføringa vil bli. Statkraft forholder seg til avtalen med Hemnes kommune og planlegger uansett ikke produksjon med en vannføring under 30 m3/s.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken