For første gang bringer Hemnesjazz film inn på plakaten og da starter de helt på toppen, med en norsk Oscar-vinner

DEL

I år får Hemnesjazz svært så celebert besøk, når forfatteren, illustratøren og filmskaperen Torill Kove gjester Hemnesberget. Hun er noe så sjeldent som en norsk Oscarvinner, skriver arrangøren i en pressemelding.

Det blir filmbad under årets festival, og dette er første gang Hemnesjazz bringer film inn på plakaten på denne måten. Og da starter de altså helt på toppen, med en norsk Oscar-vinner.

To nominasjoner, én seier


I 2007 ble Koves animasjonsfilm Den danske dikteren tildelt Oscar for beste kortfilm, og i fjor var kortfilmen Tråder å finne på langlisten over kandidater til Oscar-nominasjonen for beste kortfilm. Filmen er produsert av Mikrofilm AS, i samproduksjon med National Film Board of Canada. Mikrofilm er Torill Koves hovedprodusent, og Tråder var det tredje samarbeidsprosjektet mellom Kove, Mikrofilm og NFB, etter Den danske dikteren og Moulton og meg.
I tillegg til flere egne filmer hadde hun også regien på den første langfilmen om Albert Åberg, Hokus Pokus Albert Åberg fra 2013.
Blant hennes øvrige kortfilmer er All You Can Eat, Fallen Angel, Squash and Stretch og Snails. Flere av disse filmene er også prisbelønnet, og i juli 2015 ble Kove tildelt Anders Jahres Kulturpris 2015 for hennes fremragende innsats som animasjonsfilmskaper.

Illustratør og forfatter


Hun har også skrevet og illustrert bildebøkene Min bestemor strøk kongens skjorter (2000), Den danske dikteren (2007), Moulton og meg (2014) og Tråder (2017).
Torill Kove har dessuten illustrert Henrik Hovlands tre bøker om krokodillen Johannes Jensen, som jobber på ligningskontoret.
På filmbadet presenteres blant annet den Oscar-belønnede kortfilmen, og publikum får en unik sjanse til å høre filmskaperen fortelle om flere av sine prosjekter i en uformell setting.
Til å intervjue Oscarvinneren har Hemnes Jazzforum fått forfatter og filmskaper Ivar Hartviksen, som selv har gitt ut flere bøker, deriblant den populære Ranaindustrien i bilder. Hartviksen var leder i Nordnorsk avdeling av Norsk Filmforbund fra 2000 til 2008, står det i pressemeldinga fra Hemnes Jazzforum.

Artikkeltags