Henter hjem unge med kunnskap

Trainee-programmet «Kandidat Helgeland» har lyktes i å bringe unge folk med kunnskap til regionen. Nå får prosjektet 560.000 kroner i støtte fra fylkeskommunen, for å fortsette det gode arbeidet. Prosjektleder Torbjørn Aag er fornøyd. Her sammen med de tidligere traineene Caroline Andreassen, Marlene Jordbru og Bjørn Eivind Thorbjørnsen, som nå er trainee hos Mobo.

Trainee-programmet «Kandidat Helgeland» har lyktes i å bringe unge folk med kunnskap til regionen. Nå får prosjektet 560.000 kroner i støtte fra fylkeskommunen, for å fortsette det gode arbeidet. Prosjektleder Torbjørn Aag er fornøyd. Her sammen med de tidligere traineene Caroline Andreassen, Marlene Jordbru og Bjørn Eivind Thorbjørnsen, som nå er trainee hos Mobo. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Nordland fylkeskommune liker traineeordningen til Kandidat Helgeland. Nå gir de 560.000 kroner i driftsstøtte.

Prosjektleder Torbjørn Aag i Kunnskapsparken Helgeland er svært glad for driftsstøtten traineeordningen nå får på 560.000 kroner fra fylkeskommunen.

– Den gir oss mulighet for å videreutvikle den og fortsette på samme måte, sier han.

Fylkesråd Arve Knutsen for næring liker programmet.

– Næringslivet på Helgeland har stort behov for kvalifisert personale og rekruttering til regionen er viktig. Kandidat Helgeland er et godt konsept som kan vise til resultater og er etterspurt i industrien, sier han.

Henter hjem kunnskap

Siden den spede begynnelse i 2010 med fire traineer har ordningen vokst i omfang. Gjennom programmet Kandidat Helgeland har ungdom med kompetanse fått traineestillinger i Mo i Rana, Mosjøen og Sandnessjøen.

– Vi prøver også å få inkludert Brønnøysund inn som en del av programmet, sier prosjektleder Aag.

Fram til nå har 33 ungdommer gjennomført programmet.

– 26 av disse ungdommene jobber fortsatt på Helgeland. Det betyr at de virker her i faste stillinger og bidrar aktivt i arbeidslivet, sier Aag.

Lærer opp andre regioner

Kunnskapsparken Helgeland deler gjerne av sin kunnskap om hvordan organisere en traineeprogram.

– Vi har blant annet vært oppe i Lofoten og Narvik og fortalt om vår måte å gjøre dette på, sier Aag.

Han synes det derfor er hyggelig at fylkeskommunen legger penger på bordet for program i disse regionene også.

– Vi konkurrerer ikke om de samme ungdommene. Det er arbeidsmarkedet i Trondheim og Oslo som er våre konkurrenter, sier Aag.

Forteller om mulighetene

Pengene fra fylkeskommunen bidrar til at folk fra Kunnskapsparken Helgeland kan dra rundt på ulike utdanningsinstitusjoner og fortelle om mulighetene for jobb og karriere på Helgeland.

– Det er vårt inntrykk at ungdom fra regionen ikke vet for mye om mulighetene. Ungdom uten tilknytning til Helgeland vet ingenting om arbeidsmulighetene her, sier Aag.

Han forteller at trainee-programmet er åpent for alle. Det er bedriftene som velger ut deltakerne, som søker på de aktuelle traineestillingene.

– I forhold til neste års trainee-kull kan det bli alt mellom syv til 12 plasser.

Det er søknaden til stillingene som avgjør, sier Aag, som viser til at dette er en måte å rekruttere fagfolk på som fungerer.

Han regner med at de gode resultatene programmet har hatt så langt bidrar til at fylkeskommunen velger å støtte dem videre.

Gir et godt nettverk

I dag jobber Marlene Jordbru og Caroline Andreassen i Kunnskapsparken Helgeland, etter at begge to kom hjem til Helgeland og fikk traineestillinger her.

– Det er så bra at det kom penger til å opprettholde programmet, sier de to.

Begge mener noe av det beste med traineeprogrammet var mulighetene for nettverksbygging over tradisjonelle fagområder.

En av deltakerne i årets traineeprogram er Bjørn Eivind Thorbjørnsen fra Karmøy, som er eiendomsfullmektig på Mobo.

Han forteller at det var foreldrene, som nå er bosatt i Sandnessjøen, som så en annonse for programmet i avisa og tipset han.

– Jeg er svært fornøyd så langt og har fått god kontrakt med de andre traineene, sier han.