Et ikke annonsert uværsfelt kom innover Helgeland i går kveld med mye lyn og torden i seg. Det ble målt over 5.000 lynnedslag, der ytre strøk av Helgeland fikk den største aktiviteten. Linea rapporterer om ødelagte trafoer og en del montørutkallinger for å skifte høyspentsikringer i trafoer rundt om på Helgeland, framgår det i en pressemelding fra Linea.

I går kveld opplevde mange et lysshow uten like. Uværet første til at en del kunder rundt om på Helgeland mistet strømmen der lynet hadde slått ned i trafoer.

– Vi har enkeltkunder som er uten strøm fortsatt, blant annet på Luktvatnet der lynaktiviteten har ødelagt tre trafoer. Vi har også hatt skifte av trafoer på grunn av lynskader på Vega, i Hemnes og i Rana, forteller kommunikasjonsansvarlig i Linea Frode Dorp.

Montørene jobber nå for fullt for å både avdekke feil og få skiftet ut de ødelagte trafoene.

– Våre montører har vært ute fra i går kveld, der man har skiftet høyspentsikringer på grunn av lynaktivitet. Det er store krefter i sving når lynet slår ned og selv om vi har en del skader, har vi sluppet billig unna når vi vet det høye antallet registrerte lynnedslag i regionen vår, sier Dorp.

Det er meldt mye lyn og torden i kveld og i natt. Linea oppfordrer folk om å ta forholdsregler.

Dette bør du gjøre hvis det kommer lyn og torden i ditt område:

* Trekk ut støpselet fra kontakten til TV, kjøleskap, PC-er, spillkonsoller, bredbåndsroutere, modemer og annen finelektronikk mens lyn aktiviteten er i nærområdet.

* Linea anbefaler også at man stopper elbil lading når man har lyn aktivitet i nærområdet. Dette for å være på den sikre siden.

* Gjør gjerne klar lommelykt hvis det skulle bli strømbrudd i området

* Søk ly og unngå store åpne områder og trær

* Ikke bad eller dra ut med båt

* Vær forsiktig med fjellturer

* Unngå steder som er spesielt utsatt for vind

* Sikre løse gjenstander

* Hold deg oppdatert på været

* For de som har dyr kan man også tenke hvordan de kan ha det best mulig under et slikt uvær