– I tillegg til generelt å være en viktig arena for ytringsfrihet, vil Nordland teater bygge gode relasjoner og samarbeidskonstellasjoner – vi vil skape nettverk. Vi vil presentere kunst av ypperste kvalitet, og bidra til at fylket vårt blir et tiltrekkende boalternativ. Og vi vil beholde og rekruttere ungdommen vår. Desentraliserte tilbud i hele fylket er absolutt nødvendig, og god politikk, samtidig er Bodø viktig som en motor for hele Nordlandssamfunnet. Og det er derfor naturlig for oss som fylkesteater å satse her.

Det sa Are Nakling, direktør ved Nordland teater da nyvinningen Vinterlys on tour ble offisielt åpnet i Stormens foajé 25. april. Nakling har vært direktør ved teatret siden 1998 og har dermed fulgt Vinterlysfestivalens fra 2001 og fram til i dag. Han karakteriserer utviklingen Vinterlys har hatt som en drøm og et eventyr.

Og her har han festivalgeneral Wenche Bakken med seg. Om det ikke akkurat var stinn brakke på selve åpningen av den nye, mobile Vinterlysfestivalen i Bodø, ser det lovende ut for selve arrangementene.

– Besøket er bedre enn vi håpet. 48 på lunsjteater er langt over de 17 vi hadde i årevis i Mo i Rana. Vi blir godt tatt imot og vi har brukt morgentimene 25. april på å markere at vi er i byen. Så lang er vi utrolig glade og vi ser fram til resten av disse to magiske dagene i Bodø, sier Wenche Bakken. Det kan i denne sammenhengen nevnes at teaterlunsjene som var smålunken i start i dag går for fulle hus hver eneste dag i festivalen.

Nakling og teatersjef Birgitte Strid ser det som viktig å samarbeide med kunst- og kulturlivet i Bodø og teatret håper dette kan være starten på noe som på sikt blir teatermagi, både økonomisk og publikumsmessig.

Vinterlys on tours startskudd i Stormen i Bodø innebærer to dager med 25 arrangementer, en internasjonal produksjon, fem gratisarrangementer og tre produksjoner tilknyttet Skeivt Kulturår i fylkeshovedstaden 25. og 26. april. Den er et samarbeid med blant annet Stormen Konserthus, Stormen Bibliotek, Bodø2024 og Musikk i Nordland.

– Historien viser at 160.000 publikummere har sett 1600 forestillinger og tilbud etter første festival og fram til i dag. Festivalen, som foregår den andre uka i februar, har mange tilreisende fra fylket og landet for øvrig. Og nå finner vi det riktig at Vinterlysfestivalen også inntar fylkeshovedstaden. Vi gleder oss, og håper Bodø tar godt imot oss.

Festivalvarianten Vinterlys on tour omtaler teatret selv som en pilotversjon: Litt mindre, men med alle vinterlysklassikerne på plass, så som lunsjteater, festivalpass, faglig fordypning og en håndfull publikumsfavoritter fra årene som har vært.