Gå til sidens hovedinnhold

Høie: – Vi er mindre sårbare nå

Det kan bli aktuelt å stenge ned samfunnet igjen dersom smitten blusser opp, men vi er mindre sårbare nå, sier helseminister Bent Høie (H).

– Vi tåler mer nå enn når vi har åpnet opp de andre gangene. Vaksinene har gjort oss mindre sårbare. Vi tåler mer smitte i samfunnet fordi de eldste og en stor del av risikogruppene er vaksinert og beskyttet mot sykdom og død, sa Høie på regjeringens pressekonferanse onsdag.

– Vi er mindre sårbare, men ikke usårlige. Yngre mennesker kan også bli alvorlig syke, selv om det er sjelden. Jo flere som blir smittet, jo større er risikoen for at dette kan skjer, sa han.

Øker blant de unge

Smitten økte nasjonalt med 22 prosent i forrige uke, ifølge FHI, som venter at smitten vil øke blant unge i takt med denne ukas gjenåpning.

I forrige uke ble det meldt om 3.112 tilfeller av covid-19 i Norge, en økning på 22 prosent fra uka før, ifølge ukesrapporten fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Samtidig økte også andelen som testet seg med 18 prosent. 136.530 personer testet seg i Norge i forrige uke.

R-tallet, reproduksjonstallet som viser hvor mange personer én smittet person smitter videre, er fremdeles på 1, ifølge FHIs beregninger.

En mer usikker modell som ikke tar hensyn til sykehusinnleggelser, anslår imidlertid at R-tallet for en uke siden var 1,3.

Indisk variant vil kunne kontrolleres

De siste fire ukene har den såkalte britiske virusvarianten stått for 93 prosent av alle tilfellene. I denne perioden har det blitt påvist 27 tilfeller av den indiske varianten, hvor det blant annet har forekommet lokale utbrudd i Oslo og Viken.

– Dersom denne varianten viser seg å ha større spredningsevne enn den engelske varianten, kan den bli dominerende i Norge også, men den vil kunne holdes under kontroll med de samme tiltakene, heter det i FHI-rapporten.

Helseminister Bent Høie (H) har uttrykt bekymring for den indiske varianten, men studier har foreløpig vist at vaksinene også beskytter godt mot denne varianten.

Nedgang i Oslo og Viken

Smittesituasjonen har endret seg nasjonalt den siste tiden. I forrige uke utgjorde Oslo og Viken kun 35 prosent av tilfellene i Norge, sammenlignet med 76 prosent i uke 13, altså starten av april.

Det er Vestfold og Telemark som har flest tilfeller per 100.000 innbyggere nå, med 218 tilfeller de siste to ukene. Mens antall innleggelser i hovedstaden har gått ned den siste tiden, har det vært en tydelig økning i Vestfold og Telemark.

Nasjonalt er det en svak nedgang i pasienter mellom 50 og 69 år, mens det er en svak økning i aldersgruppen 40–49 år.

Venter økt smitte blant unge

Enkelte kommuner har opplevd en betydelig økning etter 17. mai- og russefeiring. FHI-rapporten peker på at enkelte kommuner opplever mye smitte blant ungdom og unge voksne.

– Vi venter at dette vil være bildet de nærmeste ukene når det blir økende kontakt mellom mennesker, heter det i rapporten.

Onsdag var det 99 koronainnlagte pasienter på norske sykehus. Antall nye innleggelser og dødsfall har vært stabilt lavt de siste ukene.

– Dette skyldes trolig at vaksinasjon beskytter de eldre og andre med størst risiko for alvorlig forløp. Gjenåpningen framover vil måtte balanseres mot sykdomsbyrden, særlig sykehusinnleggelser, kapasitet i helsetjenesten og vaksinasjonsprogrammets framgang, skriver FHI.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken