[Avisa Nordland] Bodø radio har kontaktet fartøyer i det aktuelle området for å få dem til å melde inn observasjoner og holde skarp utkikk. Mannen som er savnet i Nordishavet er fra Bodø.

Han er bosatt i Bodø og er i 20-årene.

Politiet i Salten omtaler mannen som båtvant.

– Han har drevet med seiling også, sier operasjonsleder Ivar Bo Nilsson ved politiet i Salten til an.no.

– Bekymret

Politiet har vært i kontakt med mannen kjæreste og mor.

– De er selvfølgelig veldig bekymret. Båten "Argo" kjøpte han i Vesterålen. Han dro fra Vesterålen til Tromsø i båten sammen med kjæresten. Vi har snakket med henne og hun forteller at turen til Tromsø gikk fint. Så skulle han fortsette alene. Han kjøpte altså båten i Vesterålen, men dette var en eldre seilbåt, sier Nilsson.

– Hva vet dere om ruten han skulle ta?

– Planen skal ha vært å nå Longyearbyen på Svalbard. Så skulle han ta en liten runde rundt Svalbard. Vi vet også at han muligens skulle ta en pause på Bjørnøya viss forholdene ble for tøffe.

– Dere sier han er båtvant. Hva legger dere i det?

– Det vi kan si er han er sjøvant, han har jobbet om bord i båt og hatt flere fritidsbåter.

– Hvordan jobber politiet med denne saken?

– Vi har vært i kontakt med politiet i Tromsø, Hammerfest og Honningsvåg. Dersom han har hatt problemer med båten er det trolig i de områdene han har fått hjelp. Vi har iverksatt en undersøkelsessak der vi jobber veldig bredt.

– Hvordan har pårørende tatt dette?

– De er sterkt bekymret.

– Hva vet dere om båten?

– Det vi er at båten er ny for bodømannen. Men det er snakk om en eldre seilbåt han kjøpte i Vesterålen, sier Ivar Bo Nilsson.

Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS) fikk melding om den savnede seilbåten lørdag ettermiddag rundt klokken 18.30.

Seilbåten forlot Tromsø fredag 25. august, og det var forventet at den skulle være fremme 30. eller 31. august.

– Den siste observasjonen som ble gjort, var 65 NM (98 km) nordvest av Tromsø 27. august i 05-tiden, skriver HRS i en pressemelding.

Seilbåten skal være 8,5 meter lang.

– Den norskregistrerte seilbåten "Argo" skulle etter planen ankomme Svalbard mellom 30 og 31. august, men fem dager senere er det fortsatt ingen som har sett noe til båten. Ombord skal det befinne seg en norsk mann i 30-årene, forteller redningsleder i Hovedredningssentralen, Kjell Johansen til an.no.

Ingen funn

Klokken 14:30 melder Hovedredningssentralen om at både båten og båtføreren er hjemmehørende i Nordland.

De kan også fortelle at overfarten mellom Bjørnøya og Svalbard er avsøkt fra fly, men det er ikke gjort noen funn. Kystverkets fly er nå i gang med å avsøke et 63000 kvadratkilometer stort område mellom Tromsø og Bjørnøya.

Troms politidistrikt har sjekket flere havner for å avklare om båten kan ha søkt til land igjen, men det er ikke gjort funn. Finnmark politidistrikt vil gjøre det samme vest i Finnmark.

Bodø radio har kontaktet fartøyer i det aktuelle området for å få dem til å melde inn observasjoner og holde skarp utkikk.

Det var Svalbardposten som først omtalte saken.

– Dårlig vær

Tidligere på dagen, søndag kunne Hovedredningssentralen fortelle at mulige nødhavner på Bjørnøya er sjekket ut med fly, uten at det er gjort funn, kystvakta i Harstad har gått gjennom det aktuelle området fra Bjørnøya mot Tromsø, også uten funn. Kystverkets overvåkningsfly starter et søk i området mellom fastlandet og Bjørnøya i dag, og Forsvarets Orion-fly kan bli satt inn i morgen.

Redningslederen opplyser at de fortsatt ikke vet om båten er utstyrt med radioutstyr, eller om det rett og slett ikke fungerer. De har i hvert fall ikke lykkes med å komme i kontakt med båten. Dette melder Nordlys.

– Vi er i beredskap, og bruker nå alle mulige kilder for å prøve å finne ut hvor båten kan befinne seg, sier Johansen til, som samtidig legger til:

– Vi har per nå ingen grunn til å tro at det har forekommet noen ulykke. Det har vært noe urolig sjø mellom fastlandet og Svalbard, som kan ha bidratt til en forsinkelse.

– Men det har ikke vært så dårlig vær at en seilbåt som dette ikke skulle kunne klart å takle det, for å si det sånn.

Problemer med navigasjonen

Siste tegn til seilbåten forekom den 27. august. Da har en annen båt praiet "Argo" like nordvest for Tromsø, og da skal mannen i 30-årene ha gitt uttrykk for at han hadde problemer med autopiloten – og at dette har gjort navigasjonen vanskelig.

Autopiloten er det som sørger for at man skal kunne styre uten å måtte holde i roret hele tiden.

Johansen oppfordrer alle som har informasjon vedrørende "Argo" om å ta kontakt med hovedredningssentralen på telefon 75 55 93 40.