Universitetet i Bodø framstår i den sammenhengen som den ideelle partner for ei lita høgskole

Artikkelen er over 5 år gammel

Rana Blad mener en fusjon mellom HiNe og UiN kan skape grobunn for ytterligere vekst i høyskole- og universitetstilbud på Helgeland.

DEL

Dagens leder- Vi må være med for å påvirke resultatet.

Uttalelsen tilhører direktør ved Høgskolen i Nesna, Finn Ola Helleberg. Den kom da han møtte i kommunestyret til vertskommunen Nesna forleden for å informere og snakke om de utfordringer høyskolen står overfor.

LES OGSÅ: Ser positivt på en fusjon med UiN

Kommunestyret fikk møte en direktør som hadde flere svært tydelige budskap å komme med. I tillegg til at han konstaterte at høyskolen må være med når fusjonstoget nå går, sa han følgende; Dette skal gå bra.

Vi er ikke i tvil om at direktøren ved høyskolen, som dessverre skal slutte og bli direktør for Statens innkrevingssentral, har rett i sine analyser, og belegg for sine utsagn i kommunestyremøtet. Høgskolen i Nesna vil bli svært sårbar hvis den skulle få anledning til å stå alene i fortsettelsen.

Rekruttering har i en årrekke vært en utfordring for høyskolen, og med de nye kravene til lærerutdanningen som blir 5-årig, bortfall av utenlandsstudier og endra rammevilkår fra departementet, vil et sololøp trolig bety en sakte død.

Løsningen for å bevare det glimrende fagmiljøet og all den kompetansen høyskolen har bygget opp over mange tiår, ligger i fusjons- og samarbeidstanken som nå er på bordet.

Universitetet i Bodø framstår i den sammenhengen som den ideelle partner for ei lita høgskole. En fusjon kan skape grobunn for ytterligere vekst i høyskole- og universitetstilbud på Helgeland.

Tilbudene kan da komme med kraft, over tid, der studentene vil være.

For noen betyr det Nesna, noe som søkertallene denne våren tyder på, mens det for andre betyr desentraliserte studier på Campus Helgeland i Rana, i Sandnessjøen eller Mosjøen.

LES OGSÅ: HiNe best i Nord-Norge til rekruttering

Direktøren ved høyskolen har i denne saka utvist mot ved å være tydelig på hva han faglig mener er den riktige veien å gå for høyskolen. Styret har til nå vært av en annen mening.

Vårt håp er at en av de gode gamle fjellvettreglene anvendes snarest mulig i denne saka; Det er ingen skam å snu!

Allerede har vi fått konstatert at dialogen med storebror i nord fusjonspartneren Universitetet i Bodø, er god. Faktisk er den så god at en løsning som innebærer fusjon kan bli avklart uten at tid blir en kritisk faktor.

Da er det verdt å lytte til direktøren når han som en av dem som er intimt inne i prosessene som skjer slår fast at det ikke er noen som snakker om å legge noe som helst på Nesna.

Slik vi ser det er det ingen på Helgeland, verken i Rana eller andre steder, som har tatt til ordet for å legge ned Høgskolen på Nesna. Tvert imot har de som har hevet røsten i denne saka vært positive til en fusjon fordi de mener den vil styrke høyskolen og på sikt sikre både arbeidsplasser og kompetansen som er der ute.

Så når Helleberg sier at ivaretakelse av behovene på hele Helgeland er perspektivet på det som nå skjer, velger vi å tro han på det.

Det hadde vært fint om også høyskolestyret og andre forkjempere for høyskolen konverterte til samme tro. Det er der mulighetene ligger for videre styrking og vekst av høyskole- og universitetstilbudet til innbyggerne på Helgeland.

Ønsker du å holde deg oppdatert på det som skjer på Helgeland? Følg Rana Blad på Facebook og få nyheter, sport, kultur og meninger rett i din nyhetsfeed.

Slik vi ser det er det ingen på Helgeland, verken i Rana eller andre steder, som har tatt til ordet for å legge ned Høgskolen på Nesna. Tvert imot har de som har hevet røsten i denne saka vært positive til en fusjon fordi de mener den vil styrke høyskolen og på sikt sikre både arbeidsplasser og kompetansen som er der ute.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags