Gå til sidens hovedinnhold

Høyre har aldri vært engstelige for å bli skitne på fingrene, og har gjort personangrep til en kunstform

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høyres desperasjon

Høyre har startet den lange valgkampen, og det er tydelig at meningsmålingene har skapt desperasjon. I Nordland fremmet partiet nylig et håpløst forslag om at fylkeskommunen skulle betale for halverte fergepriser, samtidig som Stortinget hadde vedtatt at staten skulle ta regninga. Ingen skjønte noe som helst, for hvorfor skulle Nordlands befolkning måtte kutte i tjenester og investeringer uten grunn? Politisk spill tok plassen til politisk arbeid, og det så åpenbart at facebook gikk varm.

Så prøvde Moldes ordfører, Torgeir Dahl, seg med en anklage om at Oslo ikke gjorde jobben sin med koronahåndtering, og bare måtte skjerpe seg. Ordføreren fikk hjelp av Erna Solbergs egen statssekretær, Peder W. Engseth. Høyres førstekandidat i Nordland, Bård Ludvig Thorheim, hev seg på og sa seg enig. Alle andre hadde klart å slå ned smitten, derfor var det helt urimelig at Oslo skulle få ekstra vaksiner i sin kamp mot smitten, mente Thorheim.

Høyre forventet kanskje at resten av landet skulle vende den AP/SV/MDG-styrte hovedstaden ryggen. Så skjedde ikke. Det norske folk står alltid samlet når krisen rammer, og resten av landet ble i stedet forbannet på Dahl, Thorheim og Høyre. Nå har både statsministeren og helseministeren vært ute og sagt fra at utspillet fra Molde-ordføreren ikke var greit, så forhåpentligvis blir det nå stille om saken.

Vi har likevel grunn til å følge med fremover. Når Høyres nest-fremste representanter nasjonalt, med støtte fra statsministerens kontor, er villige til å bruke koronaen i et skittent politisk spill, og på fylkesplan vil kaste fylkesøkonomien under bussen for å score billige poeng, er det grunn til å engste seg for hvilken valgkamp vi kommer til å få. Høyre har aldri vært engstelige for å bli skitne på fingrene, og har gjort personangrep til en kunstform i tidligere valgkamper. Hvis du f.eks. har inntrykk av at Jonas Gahr Støre er en «politisk værhane» bør du være klar over at Høyre nærmest beordret sine folk til å konsekvent bruke slike formuleringer for at inntrykket av en retningsløs politiker skulle feste seg.

I valgkampen bør alle håpe vi slipper mer av dette. Debatten bør være saksorientert, ikke rettet mot personene som stiller til valg. Spissformuleringer og tydelig tale er helt i orden, men polarisering, personangrep og splittelse er skadelig for den offentlige debatten, og i siste instans for demokratiet.

Christian Torset,
Gruppeleder for Nordland SV

Kommentarer til denne saken