Det mener administrerende direktør i i Helgelandssykehuset, Hulda Gunnlaugsdottir, som etter eget ønske svarer på spørsmål fra Rana Blad skriftlig, via e-post. Bakgrunnen er sluttrapporten til den eksterne faggruppa som har gjennomgått tarmkreftkirurgien i Helgelandssykehuset, i perioden 2016 til 2019.

Hulda Gunnlaugsdottir i Helgelandssykehuset: – Jeg tar rapporten på største alvor. Saken handler om våre pasienters sikkerhet
Innholdet i den ble gjort offentlig 13. januar 2021, og avdekker at avvik har bidratt til dødsfall:
- hos to, muligens tre, av 49 opererte i Sandnessjøen og
- hos to av 105 opererte i Rana.
- Men det er langt flere avvik fra nasjonale retningslinjer som er avdekket. I Sandnessjøen ble det i halvparten av alle 49 pasienter operert i perioden funnet ett eller flere avvik fra nasjonale retningslinjer.
I konklusjonen uttaler fagekspertisen som består av professor Rolv-Ole Lindsetmo (UNN), overlege, PhD Tore Stornes (St. Olavs i Trondheim) og professor emeritus Arild Nesbakken (Oslo universitetssykehus):
– Det er bekymringsfullt når det påvises så hyppige avvik fra nasjonale retningslinjer som vi har funnet ved Sandnessjøen.

Tarmkreftkirurgi-rapporten er klar: Fagekspertene konkluderer med at kvaliteten er vesentlig bedre i Mo i Rana enn i Sandnessjøen - anbefaler at kirurgi for tykktarmkreft snarest samles til ett geografisk sted på Helgeland
De kommer dessuten med en klar anbefaling om at kirurgi for tykktarmkreft snarest må samles til ett geografisk sted på Helgeland. Videre at det etter deres syn, er tryggere for akutt-pasienter å overføres til et høyere sykehusnivå etter umiddelbar stabilisering på lokalsykehuset.
Kvalitetskontrollen av den kirurgiske behandlingen av pasienter med tykktarmskreft ved Helgelandssykehuset omfatter perioden 2016 til 2019.

Ida Bukholm har stått i blåsten: – Konflikten rundt tarmkreftkirugien har kostet meg mye, men faglig ville jeg gjort det om igjen
– Grunn til uro?
17. januar 2020 er imidlertid en sentral dato i saken. Det var datoen da faggruppa nedsatt av Helse Nord og ledet av fagsjef Geir Tollåli, gjenåpnet tarmkreftkirurgien i Sandnessjøen og konkluderte "ingen grunn til uro". Det skjedde etter at foretaksledelsen i Helgelandssykehuset 10 . januar midleritidig stanset operasjonene der for å gi seg selv tid til å undersøke bakgrunnen for bekymringsfulle tall i det nasjonale kreftregisteret.
– Innholdet i rapporten bekrefter vel langt på vei at det var riktig midlertidig å stanse tarmkreftkirurgien i Sandnessjøen 10. januar 2020, men var det riktig å åpne for denne typen operasjoner allerede 17. januar, administrerende direktør i Helgelandssykehuset Hulda Gunnlaugsdottir?
– Det var riktig å flytte noen pasienter, ut fra den informasjonen man hadde da. Det ble opprettet en hurtigarbeidende arbeidsgruppe bestående av deltakere fra Helse Nord, UNN og Helgelandssykehuset, og man kom fram til at det ikke var grunn til bekymring – derfor ble det åpnet igjen, svarer Gunnlaugsdottir og fortsetter:
– Det har aldri vært tvil om at det var viktig å sette tematikken på dagsorden. Vi er glade for at det nå har blitt gjort en grundig gjennomgang av eksterne eksperter.

Ett av varslene som er sendt Helsetilsynet knyttet til dødelighet innen 100 dager har skjedd i år – etter at tarmkreftkirurgien i Sandnessjøen ble åpnet igjen
Opererte etter 17. januar 2020
Direktøren i helseforetaket på Helgeland vil ikke svare på spørsmål om antall operasjoner, om det har skjedd dødsfall ved enhetene i Sandnessjøen og/eller Mo i Rana etter 17. januar 2020, eller hvor mange enkeltsaker som er meldt i det pågående tilsynet som Statens helsetilsyn utfører.
– Dette kan vi ikke svare på grunnet pasienthensyn, personvernhensyn og det pågående tilsynet, sier hun.
Denne informasjonen kom imidlertid fram på det ekstraordinære styremøtet i Helse Nord 8. september i fjor, som ble innkalt til i kjølvannet av at Rana Blad 31. august hadde publisert konklusjonene i rapportene fra de eksterne fagekspertene. Det resulterte i at saken og flere enkeltforhold ble varslet Statens Helsetilsyn av Helgelandssykehuset, allerede 3. september.

En ekstern fagrapport anbefaler å samle tarmkreftkirurgien i Helgelandssykehuset i Mo i Rana. En annen uttaler: – Høy dødelighet hos pasienter i Sandnessjøen gir grunn til bekymring
På styremøtet orienterte administrerende direktør i Helse Nord, Cecilie Daae:
– Helgelandssykehuset har gjennomgått alle tarmkreftinngrep etter 17. januar. Det er totalt operert 16 pasienter i Mo i Rana og 12 i Sandnessjøen. Det er registrert ett dødsfall innen 100 dager, og saken er meldt av Helgelandssykehuset til Helsetilsynet.
Fortsettelsen
Sluttrapporten fra de eksterne fagpersonene påpeker en rekke alvorlige avvik fra nasjonale retningslinjer, blant annet knyttet til melderutiner, obduksjon ved uventet dødsfall, radikal kirurgi, tverrfaglige (MDT)-møter med mer. Og det er avvik som har ført til dødfall.
– Hvordan har dette kunnet pågå så lenge uten at det er tatt tak i?
– Vi har ikke alle svarene nå, men alt som framkommer her skal vi bruke til læring, sier Hulda Gunnlaugsdottier i besvarelsen på e-post.
(Radikal kirurgi er kirurgi som vanligvis er omfattende og kompleks, og blir oftest brukt som helbredende behandling ved aggressiv eller avansert kreft. Den skal gi størst sjanse for at kreften ikke spres ved å fjerne alt det syke vevet eller områder der det er sannsynlig at kreften kan spre seg, journ.anm/kreftlex)
Faggruppa anbefaler sterkt å sentralisere tarmkreftkirurgien til ett sykehus på Helgeland, og den går inn for at øyeblikkelig-hjelp/akuttpasienter skal behandles ved sentralsykehus/regionsykehus, etter å ha blitt stabilisert ved lokalsykehuset.
– Hvordan vil dette bli tatt videre?
– Dette må komme som en følge av det interne kvalitetsarbeidet som nå blir igangsatt sammen med UNN og Nordlandssykehuset, sier Hulda Gunnlaugsdottir.

Helse Nords faggruppe friskmeldte tarmkreftkirurgien i januar med «ingen grunn til uro»: – Konklusjonen baserte seg på informasjonen man da hadde
– Til slutt, når to av tre rapporter allerede sommeren 2020 konkluderte med alvorlige avvik og grunn til bekymring, var det riktig å vente helt til oktober 2020 med midlertidig å flytte tarmkreftkirurgien til sykehuset i Rana?
– Saken ble i høst oversendt Statens Helsetilsyn, som jobber med tilsynssak i den forbindelse. Den samlede sluttrapporten, som kom 8. januar fra de tre eksterne, er en retrospektiv undersøkelse. Det er viktig at Statens helsetilsyn får ferdigstille tilsynsarbeidet, deriblant hva som har vært riktig og ikke riktig, sier administrerende direktør Hulda Gunnlaugsdottir og legger til:
– Helgelandssykehuset er opptatt av god kvalitet i våre tjenester og vi ser på alt som har skjedd rundt denne saken som læring. Det er derfor viktig å bruke funnene til å bli bedre gjennom det interne kvalitetsarbeidet som er igangsatt.

Helse Nords Cecilie Daae om sluttrapporten knyttet til tarmkreftkirurgi: – Vi tar både kritikk og selvkritikk når det er nødvendig