Hurtigruten varsler søksmål mot Bodø havn for maktmisbruk og overfakturering.

Det skriver Dagens Næringsliv i papirutgaven lørdag, gjengitt av an.no.

- Vi er prisgitt kommunale havner som har monopol langs kysten, og avgiftsnivået som de har valgt. Vi mener de har misbrukt lovverket i flere år, sier Hurtigrutens kommunikasjonsdirektør Anne-Marit Bjørnflaten til avisa.

Langvarig krangel

Krangelen mellom Hurtigruten og flere norske havner har pågått over lang tid.

Etter at Hurtigruten ikke hadde betalt havneavgiftene siden i oktober i fjor, satte Bodø havn hardt mot hardt i april.

Da nektet havnedirektør Ingvar M. Mathisen å levere vann til Hurtigruten i Bodø.

Mathisen ga den gang uttrykk for at Hurtigruten ikke tar inn over seg at norske havner skal være selvfinansierende. Hurtigrutene betaler ifølge Mathisen mellom 7.000 og 8.000 kroner ved anløp i Bodø.

- Hurtigruten kan ikke få noen særavtale slik de ønsker seg. For da må andre skip betale mer, sa Mathisen til an.no i april.

Krever tilbakebetalt

Hurtigruten mener havnene har tatt for mye betalt over mange år og krever nå deler av beløpet tilbakebetalt. Det er varslet mulig søksmål mot fem havner. Dette gjelder Bodø, Finnsnes, Risøyhamn, Stamsund og Tromsø.

- Hvis ikke havneselskapene kommer oss i møte, vil vi sende stevning innen kort tid. Vi mener det er avdekket grove tilfeller i enkelte saker, og ønsker at det skal prøves for retten, sier Bjørnflaten til DN.

- Blander sammen

Direktør Arnt-Einar Litsheim i Havneforeningen avviser kravet og mener Hurtigruten blander sammen anløpsavgift og andre vederlag i ett regnestykke.

- Havnene har andre kostnader som de kan dekke inn gjennom et vederlag, og det er i tråd med havneloven. Kystverket er enig med oss i den tolkningen, og derfor mener vi det ikke er grunnlag for kravet, sier Litsheim til DN.