Mandag er det 125 år siden det første hurtigruteskipet seilte fra Trondheim til Hammerfest. Slike anledninger blir vanligvis feiret med konserter og champagne, men Hurtigruten har valgt å markere dagen med å kutte bruk av all unødvendig engangsplast fra sine skip.

– Vi seiler i verdens mest sårbare områder og har gjennom de siste årene sett med egne øyne hvordan plasten hoper seg opp. I anledning dagen gjør vi noe med det. Sugerør, rørepinner, alt er nå erstattet av miljøvennlige produkter på våre skip. Det eneste som er igjen er nøkkelkortene, og de håper vi å være kvitt i løpet av noen uker, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten til NTB.

Ekstrakostnad for selskapet

Avgjørelsen omfatter 57 ulike produkter av engangsplast, som plastbestikk og engangstallerkener. Det utgjør om lag 27 tonn plast i året. Disse artiklene blir erstattet av miljøvennlige alternativ.

Hurtigruten statuerer et eksempel som får betydning også utenfor landets grenser.

Ola Elvestuen, klima- og miljøminister

Plastbestikk og engangstallerkener erstattes av bambus- og treprodukter, plastglass erstattes av vanlige glass, plastsugerør erstattes av papir og så videre.

Og dette er ikke billig.

– Ved å gjøre dette tar selskapet en ekstrakostnad på flere millioner kroner i året. Dette er en kostnad vi er villig til å ta i en periode, men vi har et håp om at prisen på miljøvennlige produkter vil gå nedover etter hvert som flere begynner å ta dem i bruk, sier Skjeldam.

Saken fortsetter under bildet.

Hurtigruten ønsker ikke å bli stående alene med sitt miljøinitiativ. Sammen med Tromsø kommune, som har et uttalt mål om å bli Norges første plastfrie kommune, har selskapet invitert alle kommunene langs kystruten til delta i en miljødugnad. Starten for dugnaden går i Tromsø i september.
 

Skryt fra ministeren

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) regner med at initiativet fra Hurtigruten vil bli lagt merke til, og ikke bare innenfor Norges grenser.

– Du skal ikke undervurdere betydningen av eksempelets makt. Hurtigruten viser hvor raskt et skifte kan gjøres, og hvor effektiv det er når du har en kjent merkevare. Selskapet statuerer et eksempel som får betydning også utenfor landets grenser, sier statsråden til NTB.

Klima- og miljødepartementet har gjennomført flere møter med næringslivet i Norge for å få til en mobilisering mot bruk av plastartikler.

Elvestuen opplyser at det vil komme forbud mot engangsartikler av plast i Norge i framtiden.

– Det forbudet vil komme i Norge, og også i resten av Europa, men lovendringer tar tid. Vårt budskap er at det er ingen grunn til å vente. Det er veldig bra at Hurtigruten går foran, konkluderer Elvestuen. (ANB-NTB)